Miloš Jakeš zemřel, bývalému nejmocnějšímu muži ve státě bylo 97 let

Miloš Jakeš, byl český komunistický politik, který v letech 1987–1989 působil jako generální tajemník ÚV KSČ.

Miloš Jakeš, byl český komunistický politik, který v letech 1987–1989 působil jako generální tajemník ÚV KSČ. Zdroj: Profimedia

Miloš Jakeš v roce 1994
Červený Hrádek, místo projevu, který Jakeše proslavil.
Jakeš v roce 2010
Jakeš v roce 2010
Jakeš v roce 2008
14
Fotogalerie

Ve věku nedožitých 98 let v pátek zemřel bývalý generální tajemník Ústředního výboru Komunistické strany Československa Miloš Jakeš. Jako první o tom informovala CNN Prima News, které prý informaci potvrdily dva nezávislé zdroje. Deník E15 ověřoval informaci svého zdroje již v sobotu, potvrdit ji však tehdy nikdo nedokázal. Pohřeb bývalého generálního tajemníka KSČ Miloše Jakeše se konal v úterý v pražském motolském krematoriu bez účasti veřejnosti.

Jakeš v posledních měsících téměř nevycházel ven, jeho stav se rapidně zhoršoval. Krátce před smrtí však měl potíže s chůzí, zrakem i sluchem. Koncem loňského roku strávil několik týdnů v léčebně dlouhodobě nemocných.

Bývalý politik dlouhá léta bydlel ve vile na pražské Hanspaulce, která byla domovem jeho a již zesnulé ženy Květeny po 35 let, poslední roky života ale Jakeš trávil především v bytě v nedalekých Dejvicích.

V letech 2019 a 2018 prodělal těžké zápaly plic. Spolu s Lubomírem Štrougalem byl jednou z posledních žijících politických špiček z období normalizace.

I ve vysokém věku se však Jakeš pravidelně účastnil oslav Svátku práce, které Komunistická strana Čech a Moravy pořádala na pražském Výstavišti. Naposledy tak učinil loni.

Prohlédněte si fotogalerii:

Do nejvlivnější politické funkce tehdejšího Československa byl Jakeš jako nástupce normalizačního šéfa komunistů Gustáva Husáka překvapivě zvolen v prosinci 1987.

Z funkce odešel v době sametové revoluce v roce 1989, při demonstracích tehdy dav často skandoval heslo "Jakeše do koše". Ještě před koncem roku 1989 byl Jakeš z komunistické strany vyloučen.