Ministerstvo eviduje 682 tisíc aut v takzvaném polopřevodu

Autobazar

Autobazar Zdroj: Siebert Martin/Euro

Ministerstvo dopravy stále eviduje na 682.000 aut v takzvaném polopřevodu. Toto číslo ale ještě není konečné, klesne odhadem o několik tisíc. Tento počet připadá na vrub žádostem podaným v posledních dnech, které ale úřady dosud nestihly zpracovat.

Jak řekl mluvčí ministerstva dopravy Tomáš Neřold, zbytek vozidel bude z evidence postupně vyřazen. Termín pro dokončení registrací vypršel v úterý.

Auta v polopřevodu jsou vozidla, která původní majitel odhlásil, ale nový dosud nepřihlásil. Praxi polopřevodů, kterou dosud úřad trpěl, přestože nebyla legální, vymýtila novela zákona o provozu na pozemních komunikacích, která je v platnosti od počátku letošního roku. Namísto dvou úkonů při převádění vozidel zavedla jediný a stanovila půlroční lhůtu pro přihlášení nedokončených registrací. Od ledna tak musí na registr nový i původní majitel, případně mohou zplnomocnit druhou stranu, nebo třetí osobu.

Končícím vozidlům od 1. července zaniká i povinné ručení a nesmějí být pod hrozbou pokuty provozovány. Majitelé je musí odstranit z pozemních komunikací, nebo v případě vraků je nechat ekologicky zlikvidovat. Vracet registrační značky úřadům nicméně nemusí, uvedlo ministerstvo. Zároveň apelovalo na lidi, kteří plánují nákup ojetého vozu, aby si zkontrolovali, zda se osoba původního majitele v malém a velkém technickém průkaze neliší, protože někteří lidé se nejspíš budou chtít těchto vozidel, která nesmějí na silnici, zbavit.