Ministerstvo zahraničí vyzývá Čechy, aby teď nejezdili do Bruselu

Útoky v Bruselu si vyžádaly desítky mrtvých (22. března 2016)

Útoky v Bruselu si vyžádaly desítky mrtvých (22. března 2016) Zdroj: CTK

Ministerstvo zahraničí vyzvalo české občany, aby odložili veškeré cesty do Bruselu do doby stabilizace bezpečnostní situace v Belgii. Doporučilo také, aby zvážili cesty do dalších částí této země. Informace o tom, že by mezi oběťmi teroristických útoků, které si na několika místech belgické metropole vyžádaly asi tři desítky životů a další desítky zraněných, byli i Češi, ministerstvo nemá a dnes je už neočekává.

„Občanům, kteří se nacházejí v Bruselu, MZV doporučuje omezit pohyb a vyhýbat se veřejným místům,“ uvedlo také ministerstvo v doporučení. Čechům v něm připomíná, že na celém území Belgie platí nejvyšší, čtvrtý stupeň varování před terorismem, který znamená vysokou pravděpodobnost dalších útoků.

V aktualizované verzi doporučení ministerstvo informuje, že provoz městské hromadné dopravy byl až na výjimky obnoven. Dále však platí omezení pro metro.

„Z linek metra jsou v provozu pouze linky 2 a 6,“ uvádí MZV. Letiště Zaventen zůstává uzavřeno minimálně do středečního poledne. Cestovatelům úřad doporučuje zaregistrovat se do systému dobrovolné registrace občanů cestujících do zahraničí DROZD.

„Informace samozřejmě budeme aktualizovat dle vývoje,“ řekla k doporučením Irena Valentová z tiskového odboru ministerstva. Ve středu odpoledne se podle ní sejde na ministerstvu krizový štáb, aby se poradil o aktuální situaci. Hodnocení relevance doporučení pro cesty do Belgie a Bruselu bude štáb hodnotit do odvolání každý den.

Valentová už dříve řekla, že belgická strana zatím Prahu neinformovala o národnostech občanů zasažených útoky. Dnes večer doplnila, že ministerstvo předpokládá, že bližší informace o obětech během dneška nedostane.