Ministr Brabec potvrdil Hubeného ve funkci ředitele NP Šumava

Pavel Hubený

Pavel Hubený Zdroj: ctk

Ministr životního prostředí Richard Brabec (ANO) jmenoval ředitelem šumavského parku Pavla Hubeného. Ten organizaci vede od loňského května jako pověřený ředitel. Hubený podle Brabce obstál v manažerských i odborných aspektech. Ministr se domnívá, že jeho jmenování povede k další stabilizaci národního parku. Brabec to uvedl na brífinku ve Vimperku na Prachaticku.

„Práci Pavla Hubeného a jeho týmu jsem pozoroval poměrně dlouhou dobu. Rozhodnutí dělám po zralé úvaze a všechno mě přesvědčilo o tom, že ředitel se svým týmem je dobrou a vyváženou variantou, která mi dává záruku, že další směřování národního parku bude takové, jaké jsem si přál,“ řekl Brabec. To všechno jsou podle něj důvody k tomu, aby na obsazení funkce nevyhlašoval výběrové řízení. Hubený se stane oficiálním ředitelem organizace 1. července.

Absolvent ekonomické a regionální geografie na přírodovědecké fakultě Univerzity Karlovy loni v květnu nahradil ve funkci Jiřího Mánka. Ministr se domnívá, že pokračování pověřeného ředitele je přínosné z hlediska kontinuity. „Ať by teď nastoupil kdokoliv jiný, začínal by v bodě nula. A všechny věci, které má Pavel Hubený za sebou, by se začaly odehrávat znova,“ řekl Brabec. Podle něj případná nestabilita nejvíc vadí starostům šumavských obcí. Jejich reakci ČTK zjišťuje.

Dvaapadesátiletý Hubený před loňským nástupem do funkce působil 20 let v čele CHKO Šumava. Řekl, že jmenování mu umožňuje dotáhnout řadu záměrů. Například předložil 34 projektů, které čekají na posouzení vlivu na životní prostředí. „Prioritou číslo jedna je plán péče. My ho máme připravený, 14. července jej budeme prezentovat. Pro nás by bylo ideální, pokud by byl schválený ještě v průběhu letošního roku,“ uvedl Hubený. Dodal, že šumavský park také mimo jiné pracuje na úpravě turisticky atraktivní hájenky na vrcholu Březníku.

Jiří Mánek: Vytvořit na Šumavě přírodu potrvá stovky let