Ministr nás likviduje, tvrdí lékaři, nemocnice i lázně

Nespokojený lékař

Nespokojený lékař Zdroj: profimedia.cz

Nepřijatelná, nespravedlivá, likvidační. Taková je podle nemocnic i soukromých lékařů úhradová vyhláška, kterou ministerstvo zdravotnictví stanoví pro příští rok rozdělení peněz veřejného zdravotního pojištění.

Poskytovatelé mají posledních pár dní na to, aby ovlivnili svými připomínkami její konečné znění, a bijí na poplach. „Navrhované snížení úhrad povede k destabilizaci nemocnic, propouštění a omezení služeb pro pacienty,“ tvrdí Asociace českých a moravských nemocnic.

Zatímco ministerstvo zdravotnictví avizuje, že vyhláška přinese za základní lůžkovou péči dvou až sedmiprocentní nárůst úhrad, podle asociace regionálních nemocnic na lůžkové péči získají o dvě až tři procenta méně než letos.
Svoje připomínky už poslali na ministerstvo i samostatní lékaři. Jejich ambulance prý budou existenčně ohroženy a jejich pacienti zbytečně skončí v nemocnicích.

Ozývají se i lázně. „Ministerstvo přivádí celé lázeňské regiony do ekonomické krize,“ prohlašují jejich odbory.

Podle náměstka ministra zdravotnictví Petra Noska by si poskytovatelé neměli stěžovat, protože zdravotnictví dosud rostlo a ekonomická krize se v něm začíná projevovat až teď.„V systému stále dochází k plýtvání. Rezervy dovolí, aby úspory nedopadly na pacienty,“ řekl včera Nosek.

Až do letoška výdaje zdravotních pojišťoven na péči rostly. Pro příští rok se očekává jejich pokles.
Podle ekonoma Tomáše Doležala platí pro zdravotnictví, že dobře už bylo. Výrazné zvýšení výběru pojistného neočekává v příštích třech až pěti letech.