Ministr Staněk odvolal ředitele Národní galerie, povede ji exmanažer Penamu

Jiří Fajt

Jiří Fajt Zdroj: ČTK

Jiří Fajt
Jiří Fajt
3
Fotogalerie

Ministr kultury Antonín Staněk (ČSSD) odvolal ředitele Národní galerie Praha (NGP) Jiřího Fajta a ředitele Muzea umění Olomouc (MUO) Michala Soukupa po kontrolách v jimi vedených institucích. Na Fajta podal dvě trestní oznámení, třetí se připravuje, na koho bude podáno, ministr novinářům odmítl říci. Vedením NGP pověřil krizového manažera Ivana Morávka, který dříve působil jako ekonomický náměstek v Národní knihovně nebo šéf slovenské pobočky Penamu. Vedení olomouckého muzea se ujme dosavadního zástupce ředitele Ondřej Zatloukal.

Ivan Morávek v letech 2007 až 2011 působil jako generální ředitel Penam Slovakia. Podnik je součástí holdingu Agrofert.

„Oba odvolaní ředitelé na základě výsledků šetření ztratili mou důvěru v to, že jsou schopni hospodárně a s odpovědností dobrého hospodáře vést tak významné instituce s tak obrovským rozpočtem. Už loni ministerstvo kultury muselo dofinancovávat hospodaření NGP více než 15 miliony korun, podobně by to vypadalo, jak se ukazuje v letošním roce,“ řekl Staněk.

Jiří Fajt považuje své dnešní odvolání za politický krok. Všechny důvody, jimiž ministr kultury Antonín Staněk (ČSSD) odvolání zdůvodnil, považuje za zástupné. Autorská smlouva na více než milion korun, kvůli níž Staněk podal trestní oznámení, je podle Fajta standardním nástrojem. „Odlišuje manažerskou činnost od autorské činnosti,“ řekl Fajt.

Smlouva podle něj postihovala mimo jiné projekty připravované NGP k loňským výročím, na něž vláda poskytovala zvláštní dotace. Fajt v některých projektech NGP figuroval jako jejich kurátor.

Pokud jde o kontrolu v NGP, na niž se Staněk odvolával, Fajt potvrdil, že začala v pondělí a pokračuje. Ještě dnes ráno podle něj kontroloři, s nimiž mluvil, nevěděli, že Fajt již NGP nevede. Sám odvolaný ředitel se o kroku ministra dozvěděl ve čtvrtek v 09:00.

Do sporu s muzeem se ministr dostal poté, co začal prosazovat vyhlášení architektonické soutěže na stavbu Středoevropského fóra v centru Olomouce, na kterou vláda nedávno uvolnila 600 milionů korun. Lidé z muzea a někteří další odborníci prosazovali stavbu podle deset let starého návrhu architekta Jana Šépky, ministr oponoval tím, že tak vysokou sumu z veřejných zdrojů jinak než na základě výsledku soutěže nemůže vláda investovat.

Zaměstnanci muzea požadovali ministrovu rezignaci. Počátkem dubna se však Staněk se zástupci muzea na přípravě architektonické soutěže dohodl. Ministr podle mluvčího muzea pozval Soukupa na dnešek do Prahy, ředitel je ale nemocný, jel proto jeho zástupce.

O možném odvolání Fajta se vždy jen spekulovalo, ministr kultury konkrétní výtky vůči němu nezveřejnil. Před dvěma týdny v tisku uvedl, že zatím nemá důvod „pochybovat o jeho uměleckých výsledcích, ty ekonomické vyhodnocujeme. Zajímá mě malá návštěvnost galerie“. Návštěvnost galerie pod vedením Fajta, který do jejího čela nastoupil v polovině roku 2014, ale roste. Loni ji navštívilo celkem 711 928 lidí, v předchozím roce to bylo 690 tisíc lidí, jak vyplývá z výročních zpráv. V roce 2014 do galerie přišlo 380 tisíc lidí.

Podle informací ministerstva z počátku tohoto týdne byla 15. dubna v NGP zahájena veřejnosprávní kontrola zaměřená na vybrané skutečnosti rozhodné pro hospodaření NG s veřejnými prostředky.