Ministr zahraničí se na schůzce s Hamáčkem dozvěděl, že bude odvolán z vlády

Ministr zahraničních věcí Tomáš Petříček

Ministr zahraničních věcí Tomáš Petříček Zdroj: E15 Michaela Szkanderová

Ministr zahraničních věcí Tomáš Petříček
Ministr zahraničních věcí Tomáš Petříček
3
Fotogalerie

Ministr zahraničních věcí Tomáš Petříček (ČSSD) se na večerní schůzce s předsedou strany a vicepremiérem Janem Hamáčkem dozvěděl o svém odvolání z vlády. Petříček to bez bližších informací sdělil na dotaz agentury ČTK.

Jan Hamáček na dotaz ČTK nereagoval. Podle spekulací médií má Petříčka ve funkci nahradit současný ministr kultury Lubomír Zaorálek (ČSSD) a na jeho místo má přijít poslanec ČSSD Jan Birke.

"Mohu potvrdit, že jsem se na schůzce s Janem Hamáčkem dozvěděl o svém odvolání," napsal Petříček v textové zprávě. Prezident Miloš Zeman v neděli řekl v rozhovoru pro Blesk.cz, že nebude oddalovat Petříčkovo odvolání, navrhne-li ho premiér Andrej Babiš (ANO). Podle informací ČTK by se mohla výměna uskutečnit již v pondělí.

Zeman o změnu v čele diplomacie usiluje dlouhodobě. Petříček míní, že prezidentovi vadí kvůli upozorňování na bezpečnostní rizika tendru na stavbu bloku v Jaderné elektrárně Dukovany či odmítání očkování necertifikovanými ruskými či čínskými vakcínami.

Petříček v pátek neuspěl ve volbě předsedy ČSSD, v níž kandidoval proti Hamáčkovi. Hamáček poté uvedl, že žádnému ministrovi nedává "bianco šek" až do sněmovních voleb. Petříček poté novinářům řekl, že s vicepremiérem Hamáčkem nehovořil o spekulacích ohledně svého konce ve funkci. Dodal, že na funkci nelpí.