Mládek: Ekonomika letos poroste až o 3,5 procenta

Ilustrační foto

Ilustrační foto Zdroj: ctk

Česká ekonomika by mohla letos růst až o 3,5 procenta. Na Strojírenském fóru v Praze to řekl ministr průmyslu a obchodu Jan Mládek (ČSSD). Ministerstvo financí v lednové makroekonomické prognóze uvedlo, že počítá s růstem tuzemské ekonomiky v roce 2016 o 2,7 procenta. Podobný vývoj očekává také Česká národní banka (ČNB). Loni vzrostlo podle dat Českého statistického úřadu HDP v Česku o 4,3 procenta, což byl nejlepší výsledek za posledních osm let.

Mládek připomněl, že zhruba jeden procentní bod z výše loňského HDP přičítá ČNB nízkým cenám ropy. Výsledek za rok 2015 by podle něj byl navíc nižší v případě, že by ministerstvo průmyslu již před Vánoci nezvládlo dočerpat všechny prostředky z evropských fondů.

„Z Bruselu tak především do českého průmyslu přiteklo přes 80 miliard korun,“ podotkl. Již v lednu uvedl, že i čerpání peněz z evropských fondů se na růstu české ekonomiky v loňskem roce podílelo až jedním procentním bodem.

Cz GDP Annual Growth Rate

„Vychází mi z toho, že růst v letošním roce by mohl být až 3,5 procenta,“ uvedl Mládek. „Cena ropy je totiž zatím stále nízká. S evropskými fondy, jakkoliv se snažíme, to přece jenom bude trochu komplikovanější, protože jsme v rozběhové fázi, a nikoliv ve fázi finišující,“ dodal.

Do konce loňského roku bylo možné využít fondů Evropské unie z programového období 2007 až 2013. Od začátku letošního roku už to možné není.