Mládek radí exportérům: Jděte do Běloruska, Kazachstánu, Ázerbajdžánu

Ministr průmyslu a obchodu Jan Mládek

Ministr průmyslu a obchodu Jan Mládek Zdroj: ctk

Čeští exportéři, na něž dopadnou omezení vývozu do Ruska, by mohli hledat odbytiště v Bělorusku, Kazachstánu či Ázerbájdžánu, uvedl ministr průmyslu a obchodu Jan Mládek (ČSSD). Ministr zahraničí Lubomír Zaorálek (ČSSD) jako další alternativy uvedl některé arabské či balkánské státy. Mapu příležitostí pro český export předloží příští týden vládě.

Podle Mládka by navzdory sankcím měly české firmy udržet obchod s Ruskem na maximální možné úrovni. Loni dosáhl objem českého exportu do této země 116 miliard korun. „My rozhodně nechceme opakovat 90.léta, kdy české firmy opustily ruský trh. My bychom hrozně rádi, kdyby se pokles omezil čistě na věci, které jsou pod sankcemi,“ podotkl.

Omezení ze strany EU cílí především na kapitálový trh, vojenský průmysl, zboží dvojího užití a citlivé technologie pro těžbu ropy. Dopad na dovoz většiny sankcionovaných produktů se podle Mládka projeví až v příštím roce. Čeští exportéři mohou prozatím stále vyvážet na základě dřívějších rámcových smluv. Naopak téměř okamžitý je dopad ruského embarga na dovozy vybraných zemědělských a potravinářských výrobků.

Zaorálek: Náhradní destinace existují

Podle Zaorálka by se náhradní cílovou destinací pro české potravináře mohly stát Saúdská Arábie, Spojené arabské emiráty, Srbsko nebo Bosna a Hercegovina. Pro zbrojní průmysl mohou být zajímavé Filipíny, které nyní modernizují armádu. Zboží dvojího užití by mohlo směřovat do Číny a Jižní Koreje, řekl šéf diplomacie.

„Propracovanou mapu příležitostí předložíme příští týden také vládě,“ uvedl Zaorálek. Ministerstvo zahraničí je podle něho připraveno vyslat své diplomaty spolu s podnikateli do potencionálních odbytišť a pomoci jim tam hledat zakázky.