Mládkovi bude s průmyslem radit zakladatel CzechInvestu Jan Amos Havelka

CzechInvest

CzechInvest Zdroj: profimedia.cz

V roce 1993 založil a pak také sedm let vedl CzechInvest, nyní bude poradcem budoucího ministra průmyslu a obchodu Jana Mládka. Řeč je o působení Jana Amose Havelky, který deníku E15 tuto informaci potvrdil.

„Ano, je velmi pravděpodobné, že se stanu poradcem pana ministra,“ uvedl na dotaz E15.cz J. A. Havelka, který byl v poslední době silným kritikem CzechInvestu, nekoncepčnosti vládní strategie pro lákání investorů či absence hledání souladu mezi vědeckým výzkumem a průmyslem samotným. Podle zdroje E15.cz byla nicméně Havelkovi předložena také nabídka na opětovné vedení CzechInvestu a je po něm v této pozici silná „poptávka“. K této informaci se však nechtěl vyjádřit.

Havelka by měl ministrovi pomoci právě se zatraktivněním českého podnikatelského prostředí a také stabilizovat výkony CzechInvestu a obnovit dříve ztracenou důvěru. O tu Agentura přišla za bývalého vedení ředitele Miroslava Křížka. Pak probíhalo téměř dva roky výběrové řízení na nového ředitele, nicméně pád Nečasovy vlády vše ukončil. Dosluhující ministr průmyslu a obchodu Jiří Cieńciała v loňském v srpnu osobně jmenoval do vedoucího postu CzechInvestu úředníka ze svého resortu - Mariana Piechu.

Havelka, který v současnosti pracuje jako partner v poradenské společnosti Planconsulting Group, dříve působil například jako poradce ve Slovenské agentuře pro rozvoj investic a obchodu SARIO.