Modernizace Hotelu Bohemia Chrudim byla dotačním podvodem. Soud potrestal pět lidí a dvě firmy

Hradecký krajský soud v kauze modernizace Hotelu Bohemia Chrudim uložil pěti obžalovaným za pokus poškození finančních zájmů EU a dotačního podvodu podmíněné tresty.

Dvěma společnostem uložil peněžité tresty ve výši 300 000 korun. Další tři obžalované a stavební firmu Metrostav soud obžaloby zprostil. Rozsudek není pravomocný, státní zástupce Adam Borgula se proti němu odvolal.

Podle obžaloby se v roce 2012 dohodli zástupci investora, společnosti HOMA holding, technického zástupce investora, firmy Cettus a zhotovitele, kterým byl Metrostav, na neoprávněném odčerpání nejméně devíti milionů korun ze zakázky financované z Regionálního operačního programu NUTS II Severovýchod.

Soud obžalované potrestal pouze za to, že usilovali o proplacení takzvané mikropilotáže, ačkoliv dělníci na stavbě udělali pouze několik trubkových mikropilot. Obžaloba je také vinila z toho, že oproti projektu zvolili odlišné provedení ocelové konstrukce či použili levnější stavební materiál na příčky. Tyto skutky však podle soudu nebyly trestným činem.

Soud pěti mužům uložil tresty 26 a 28 měsíců, výkon trestu podmíněně odložil na zkušební dobu dvou let. Předseda senátu hradeckého soudu Petr Mráka dnes při zdůvodnění rozsudku řekl, že nešlo o organizovanou skupinu a bylo nutné posuzovat podíl každého obžalovaného.

Obžalovaným v případě prokázání viny hrozilo dva až osm let vězení. Soud podle Mráky při stanovení výše trestu přihlédl například k tomu, že v minulosti nebyl nikdo z odsouzených trestaný, navíc šlo o pokus. "Ta škoda, která tady hrozila, dosahovala částky 920 000 korun, proto soud zvolil mírné výchovné tresty na samé spodní hranici," řekl Mráka.

Borgula dnes novinářům řekl, že soud dospěl u sedmi z 11 obžalovaných, že podvodně jednali a vystavovali fiktivní fakturace v rámci rekonstrukce hotelu. "Mám za to, že soud nemohl dospět ke správným skutkovým závěrům, neboť neprovedl odposlechy, na nichž obžaloba stála," řekl Borgula, který provedení odposlechů opakovaně navrhoval, ale soud to zamítl kvůli údajné nadbytečnosti.

Oprava hotelu měla stát 74 milionů korun, celková dotace měla být 43 milionů korun. Součástí projektu byla nadstavba levého křídla, stavba bowlingového a kongresového sálu či vybudování wellness zóny. Část dotace, o kterou firma požádala, však nebyla vyplacena a práce se zastavily. Firma odstoupila od smlouvy na poskytnutí dotace. Později majitel společnost i s hotelem prodal jiné firmě.

Pozastavení evropské dotace pro hotel Bohemia souviselo s vyšetřováním zakázky na opravu hřebčína v Kladrubech, na obou zakázkách se podílela například firma Metrostav. Policie letos v lednu uvedla, že vyšetřování okolností zakázky za 300 milionů korun ukončila. Obviněno bylo 18 lidí a pět firem.