Moody's: Největším rizikem pro českou ekonomiku je stárnutí populace

Projekt Plníme přání seniorům

Projekt Plníme přání seniorům Zdroj: Anna Vackova

Nízký státní dluh, který navíd stále klesá, a obezřetná fiskální politika vlády. To jsou hlavní důvody, díky kterým Česko drží úvěrové hondocení A1 pozitivní, uvedla ve výroční analýze mezinárodní ratingová agentura Moody's. Dluhová zátěž státu je nižší než činí medián obdobných ekonomik, za hlavní riziko agentura označila stárnutí populace.

Agentura předpokládá, že fiskální přebytky, které vládní instituce vykazují od roku 2016, zůstanou v letech 2019 a 2020 na úrovni 0,7 hrubého domácího produktu (HDP).

„V krátkodobém horizontu by ale kombinace napjatých podmínek na trhu práce a silného růstu mezd mohla v České republice ovlivnit nákladovou konkurenceschopnost," uvedl viceprezident Moody's Steffen Dyck.

Dluhové zatížení ČR je nízké a klesá, vládní dluh v roce 2018 činil 32,7 procenta HDP, což je pod mediánem obdobně hodnocených ekonomik. Z dlouhodobého hlediska fiskální udržitelnosti je hlavním rizikem stárnutí obyvatelstva, zejména pokud pokrok v oblasti reforem zůstane pomalý, napsala ratingová agentura.

Moody's před rokem zlepšila výhled hodnocení úvěrové spolehlivosti České republiky ze stabilního na pozitivní. Nyní uvedla, že s ohledem na pravděpodobnost dalšího zlepšení vládního dluhu bude rozhodnutí zvýšit rating záviset na strukturálních reformách, které v dlouhodobém horizontu zmírní negativní dopady stárnutí populace na fiskální udržitelnost země. Rating A1 je pátým nejvyšším, dalším stupněm je Aa3.

Rating je důležitým vodítkem pro investory. Ukazuje jim zejména, jaká je pravděpodobnost, že ten který úvěr bude řádně a včas splacen.