Motorová pila i pivní basa: podívejte se na pět nejkurióznějších věcí z prodejů státu

Stroj značky Hecht vzali policisté silně opilému muži z Novojičínska. Ten motorovou pilou ohrožoval kolemjdoucí i policejní hlídku, zatímco vyhrožoval zapálením neobydleného domu své matky. Protože nikomu neublížil, nestala se pila předmětem doličným a úředníci ji tak mohou nabídnout ve výběrovém řízení od minimální ceny 360 korun.

Stroj značky Hecht vzali policisté silně opilému muži z Novojičínska. Ten motorovou pilou ohrožoval kolemjdoucí i policejní hlídku, zatímco vyhrožoval zapálením neobydleného domu své matky. Protože nikomu neublížil, nestala se pila předmětem doličným a úředníci ji tak mohou nabídnout ve výběrovém řízení od minimální ceny 360 korun. Zdroj: Úřad pro zastupování státu ve věcech majetkových

154 korun přibylo do státního rozpočtu díky prodeji basy a osmnácti prázdných pivních lahví do výkupu. Ty si koupil muž ze středních Čech s ukradenou kreditní kartou. Prošlý obsah lahví stejně jako zakoupenou zubní pastu kartáček a cigarety úředníci zlikvidovali.
Hned 886 předplacených pětisetkorunových karet od Vodafonu se prodávají za minimální kupní cenu 214 568 korun. Kupóny v původních obalech nabízí brněnská pobočka Úřadu. Pochází z majetku osoby podezřelé z trestné činnosti.
Za peníze ukradené důchodkyni si recidivista z Ostravy zakoupil tenisky o velikosti 38,5. Ty skončily ve výběrovém řízení s minimální cenou 800 korun.
I mírně poškrábané švýcarské hodinky Breitling nabízí ostravští úředníci v aukci s počáteční cenou 193 500 korun. Kousek z nerezové oceli v sobě má mechanický chronografový strojek s automatickým nátahem. Pochází z majetku osoby podezřelé z trestné činnosti.
5
Fotogalerie

V rukou státních úředníků končí nejroztodivnější věci pocházející často z trestné činnosti. Úkolem Úřadu pro zastupování státu ve věcech majetkových je pak z jejich prodeje v aukci utržit co nejvíce peněz. Po kliknutí na fotogalerii si můžete přečíst o těch nejzajímavějších z nich. 

Majetek úřadu připadně také v případě úmrtí bez dědiců či při zabrání ve správním či trestním řízení. Nejdříve se ho snaží udat ostatním státním institucím. Motorovou pilu zabavenou policií tak úředníci nejdříve nabídli například hasičům nebo Lesům ČR.

Až poté publikovali nabídku veřejnosti s počáteční cenou 360 korun. Domů si ji odnese ten, kdo za ni do 9. ledna nabídne nejvyšší cenu. Letos chce úřad začít zboží prodávat i elektronicky. 

Kromě toho se poslední dobou jeho zaměstnanci snaží na ty nejzajímavější kousky pravidelně upozorňovat na své facebookové stránce, kterou sleduje více než dva a půl tisíce lidí.

"V počtu podporovatelů jsme již překonali mimo jiní ministerstvo školství, průmyslu nebo spravedlnosti," pochvaluje si úspěch na sociálních sítích v kontextu státní správy tiskový mluvčí úřadu Radek Ležatka.