MPSV plánuje jednu dávku na bydlení místo příspěvku a doplatku

Ilustrační foto

Ilustrační foto Zdroj: Martin Pinkas

Ministerstvo práce plánuje změny v dávkách na bydlení. Místo dvou by se měla začít vyplácet jen jedna. Se sloučením nynějšího příspěvku a doplatku na bydlení počítá chystaná koncepce sociálního bydlení. Výdaje na dávky na bydlení v posledních letech výrazně rostou. V roce 2012 do příspěvků a doplatků putovalo celkem zhruba 7,4 miliardy korun, loni už téměř 12,1 miliardy.

„Na bydlení by měla být jen jedna dávka. Nedává úplně smysl mít dva typy dávek,“ řekla ČTK ministryně práce Michaela Marksová Tominová (ČSSD). Podle ní není rozdělení logické, když obě podpory stejně vyplácí jediný úřad, a to úřad práce.

Příspěvek na bydlení patří mezi dávky státní sociální podpory. Dosáhnou na něj lidé, jimž na přiměřené bydlení nestačí 30 procent příjmu. V Praze je to 35 procent. Doplatek patří mezi dávky hmotné nouze. Získají ho ti, kteří mají nárok na příspěvek na bydlení. Má jim dorovnat výdaje za byt tak, aby jim zbylo na živobytí.

Přes tři miliardy na doplatcích

Náměstkyně ministryně práce Zuzana Jentschke Stöcklová před nedávnem uvedla, že průměrný příspěvek činí 3200 korun a doplatek 3606 korun. Loni v prosinci úřady vyplácely 239 700 příspěvků a 76 300 doplatků. Za celý rok lidé na příspěvcích dostali 8,84 miliardy korun a na doplatcích 3,25 miliardy. Výdaje na dávky prudce stoupají. Suma na doplatek se za poslední dva roky zhruba zdvojnásobila. V roce 2013 činila 1,67 miliardy. Příspěvky si vyžádaly před dvěma lety 5,73 miliardy.

Podle zprávy úřadu práce za růstem výdajů bylo přibývání nezaměstnaných a zhoršování situace rodin. Roli hrálo i zdražování bydlení. Podle zástupců neziskových organizací a vedení ministerstva se v Česku rozmohl v posledních letech ale i „byznys s chudobou“. Peníze od státu často končívaly v nevyhovujících a předražených ubytovnách. Jejich obyvatelé za pokoj dali často mnohem víc, než by stál celý byt.

Výše výdajů na příspěvky a doplatky na bydlení v miliardách korun v jednotlivých letech
RokPříspěvek na bydleníDoplatek na bydlení
2012 5,73 1,67
2013 7,4 2,81
2014 8,84 3,25

Koncepce sociálního bydlení počítá se sloučením obou dávek. Podle návrhu má mít chystaný model pomoci dva pilíře. První představuje podporu lidem v tísni, aby si bydlení udrželi. Do něj spadá právě dávka na bydlení. Druhý pilíř zahrnuje krizové bydlení a pak sociální a dostupný byt, potřební by je měli dostat podle své situace.

Stejný plán chystal i Drábek

Nahrazení dvou dávek na bydlení jedním „příspěvkem na náklady“ navrhl už v roce 2013 tehdejší ministr práce Jaromír Drábek (TOP 09). Podle podkladů k návrhu se měl doplatek zrušit a podmínky pro udělení příspěvku se měly zpřísnit. Dosáhly by na něj tak asi jen dvě pětiny tehdejších příjemců. Záměr nakonec z někdejšího vládního úsporného balíku vypadl.

Novou koncepci sociálního bydlení, z níž bude zákon vycházet, by měla nyní dostat vláda. Obrysy zákona by měly být na stole podle vládního legislativního plánu do pololetí. Nová pravidla by pak měla začít platit od roku 2017.