Muž z Ostravy chtěl napodobit Breivika a odpálit bombu

ilustrační foto

ilustrační foto Zdroj: profimedia.cz

Policie dopadla muže z Ostravy, který shromažďoval zbraně a výbušniny a chystal se je zřejmě použít. Muž podle kriminalistů sympatizoval s norským vrahem Andersem Breivikem a podle dosavadních výsledků vyšetřování připravoval odpálení větší bomby. Při činu se asi chtěl vydávat za policistu, pořídil si totiž i části policejních uniforem. Za odpálení jedné bomby byl navíc před časem i odsouzen. Muž byl obviněný z obecného ohrožení a nedovoleného ozbrojování.

Sympatie s norským mnohonásobným vrahem policie odvodila o toho, že jeho jméno devětadvacetiletý muž používal při elektronické komunikaci. Podrobnosti k tomu ale vyšetřovatelé zatím nechtějí sdělit. „Při domovní prohlídce jsme kromě střeliva, zbraní a výbušnin zajistili i výpočetní techniku. Další informace budeme mít po jejím prozkoumání,“ řekl šéf ostravských kriminalistů Radovan Vojta.

Policisté podle nich velmi nebezpečného muže zatkli ráno 10. srpna. Večer před tím se dozvěděli o skladišti zbrání a výbušnin. Do akce povolali i pražský Útvar rychlého nasazení. Obávali se totiž, že v bytě v panelovém domě, kde muž žil, je nastražena bomba vyrobená z letecké pumy. Tu byl podezřelý údajně schopen odpálit i na dálku a policisté muže zadrželi tak, aby to udělat nemohl. Na místě byli pyrotechnici, policie také v oblasti rušila signál mobilních telefonů. Odpalovací zařízení muž u sebe měl.

„Dnes víme, že součástky nástražného výbušného systému byly funkční. K odpálení na dálku by ale pravděpodobně nedošlo. Podrobnosti nyní zkoumají naši experti,“ doplnil Vojta. Při domovní prohlídce policisté zajistili funkční samopal, větší množství nábojů, další zbraně a výbušniny. Kromě letecké pumy i další součástky k bombám. Našli i části policejních uniforem a třeba policejní maják.

O případné nebezpečnosti zadrženého muže vypovídá i fakt, že ve svém bytě zkoušel ze samopalu střílet a na opuštěných místech pak testoval účinky vyrobených bomb. Navíc byl v minulosti už pětkrát odsouzen. V jednom případě pak za odpálení bomby. Nástražný výbušný systém začátkem července 2010 umístil do dřevěného domku přečerpávací stanice nedaleko dálnice v Ostravě. Bombu pak odpálil na dálku u mostu. Policie jej dopadla a soud mu pak udělil šestiměsíční podmíněný trest. Osmnáctiměsíční zkušební zkušební doba uplynula teprve před časem.

Podle sousedů a dostupných informací zadržený muž nepatřil k pravicových extremistům. Lidé z jeho okolí řekli, že obviněného považují spíše za podivína, který měl zálibu ve výbušninách. Okolí totiž obtěžoval častým odpalováním zábavné pyrotechniky.

Kriminalisté zatím netuší, jaké přesné plány se zajištěnými věcmi muž měl. „Jsme na začátku vyšetřování. Nevíme přesně, co by provedl. Tento člověk se ale chystal na další závažnou věc,“ uvedl Vojta. Zda to měl být výbuch, či střelba do lidí, a jestli čin měl souviset s norským vrahem, má prokázat až další vyšetřování.

Pravicový extremista loni 22. července na ostrově Utöya postřílel 69 účastníků letního tábora sociálnědemokratické mládeže poté, co pumovým výbuchem v Oslu připravil o život osm lidí.