MŽP rozmístí po nádražích popelnice, vyrobí je firmy zaměstnávající postižené

Ilustrační foto

Ilustrační foto

Jestliže se hlavním problémem projektů dotovaných z evropských peněz u nás stává spíše než rozkrádání jejich smysluplnost, ministerstvo životního prostředí si v tomto ohledu zaslouží pochvalu. Z peněz určených na propagaci úspěchů operačního programu a přínosů dotací zafinancuje speciální popelnice na tříděný dopad, které rozmístí po nádražích v celé republice.

Do listopadu by měli mít zodpovědní cestující možnost vhazovat odpadky do téměř dvou tisíc speciálních kovových nádob s přihrádkami na papír, plast, sklo, kov a směsný odpad ve velkých městech, ale i třeba v Přešticích. Limitující je, aby nádražím prošly denně alespoň tři stovky osob.

Že se nádoby propagující evropské dotace nestanou rájem bezdomovců, a nebudou rozkradeny, by mělo zajistit jejich pevné spojení se zemí a pryžmová zábrana ve vhazovacích otvorech. Ministerstvo předpokládá, že do nákupu nádob investuje téměř 24 milionů korun. Rozhodlo se ovšem, že synergické efekty ještě znásobí. Do tendru se mohou přihlásit pouze firmy, které zaměstnávají alespoň 50 procent zdravotně postižených občanů.

Úředníci se prý neobávají, že tím omezí konkurenci na minimum a zakázku nakonec budou muset přiklepnout firmě, která nic nevyrábí, pouze zaměstnává postižené a produkty jen nakoupí a přefakturuje, což je v Česku oblíbeným trikem. „MŽP si udělalo průzkum trhu, na jeho základě víme, že na českém trhu operují firmy, které jsou schopny naše požadavky realizovat,“ tvrdí tisková mluvčí ministerstva Dominika Pospíšilová.