Na poslance jsem trochu moc akční typ, říká exministr a podnikatel Martin Kuba

Exministr průmyslu a obchodu Martin Kuba (ODS)

Exministr průmyslu a obchodu Martin Kuba (ODS) Zdroj: Archiv Blesku

Exministr průmyslu a obchodu Martin Kuba (ODS)
2
Fotogalerie

Bývalý ministr obchodu Martin Kuba povede ODS do podzimních komunálních voleb v Českých Budějovicích.

Proč se oficiálně vracíte do politiky?

Přiznám se, že kdybyste se mě na to zeptala ještě před rokem, jestli jsem ochotný…

Já jsem se ale ptala.

To je dobře, že máme důkaz, že se někdo ptal. A já řekl, že ne.

Říkal jste: nikdy neříkej nikdy.

Ano a taky si už leccos umím představit. Vůbec se mi nechtělo, jsem v byznysu spokojený, baví mě vyvíjet naše produkty, firmám se daří. Je to příjemné prostředí, kde fungují racionální principy, které ne vždycky fungují v politice. Mimochodem myslím, že jsem na politiku možná moc racionální typ.

Takže proč?

Přišli za mnou kolegové z budějovické ODS a požádali mě, abych kandidátku vedl. V Budějovicích jsem se narodil a jsem s nimi spojen, chtěl jsem, aby všechny naše firmy sídlily v Budějovicích, aby se daně platily v Budějovicích. Pořád se s politikou potkávám, a když se podívám na radnici, vzpomenu si, že tam před čtyřmi lety šlo vedení s hesly jako „Budeme to řídit efektivně jako firmu“ a „Prostě to zařídíme“. Dnes vidím rozhodnutí, která kdybychom dělali ve firmě, musíme do půl roku zkrachovat. A Budějovice bohužel stagnují. To je mi trochu líto, mám pocit, že si to nezaslouží.

Měl jste nějaké podmínky?

Ano, že pokud mám být v čele kandidátky, nebudou na ní straníci podle stranických zásluh, ale přivedu na ni lidi zvenku ODS. Věnují se práci s dětmi nebo seniory, o něco se ve městě starají a městu často dávají víc než politici. A svým oborům často mnohem více rozumějí než někteří rádoby politici se stranickými knížkami.

To asi muselo straníky drobet bolet, ne?

Tento článek je součástí balíčku PREMIUM.

Odemkněte si exkluzivní obsah a videa!