Na Ropáka jsou navrženi dva ministři, na Zelenou perlu prezident

Miloš Zeman

Miloš Zeman Zdroj: ctk

Ministr životního prostředí Richard Brabec, bývalý ministr dopravy Antonín Prachař či předsedkyně Úřadu pro jadernou bezpečnost Dana Drábová jsou mezi kandidáty na anticenu Ropák za největší antiekologický počin minulého roku. Zelenou perlu, udělovanou za největší antiekologický výrok loňska, by mohli získat prezident Miloš Zeman nebo viceprezident Hospodářské komory ČR Pavel Bartoš. Uvedl to Miroslav Patrik z hnutí Děti Země, jež ankety pořádá. Výsledky vyhlásí v pátek.

Pořadatelé vybrali 12 finalistů na Ropáka za rok 2014. Udělen bude potřiadvacáté. Brabec se na jejich seznam dostal za podporu novely zákona o odpadech, která podle ekologů nahrává spalovnám.

Prachař je nominován za údajné bagatelizování výhrad starostů desítek obcí protestujících proti tomu, že nimi ve velkém projíždí nákladní doprava. Drábová je navržena na anticenu kvůli návrhu nového atomového zákona, jenž podle Patrika nedává obcím možnost zúčastnit se jednání o tom, zda bude na jejich území umístěno trvalé úložiště radioaktivního odpadu.

„U kandidátů na Zelenou perlu, která bude udělena podvacáté, jsou důvody v podstatě shodné. Zlehčují v nich základní principy ochrany přírody, anebo její současný stav,“ dodal Patrik. Vítěze obou ekologických anket vybere porota do čtvrtka. Držitelé anticen budou vyhlášeni již tento pátek v sídle brněnských ekologů - v Zeleném domě v Panské ulici.

Anticenu Ropák za rok 2013 dostal loni prezident Zeman za podporu stavby 380 kilometrů dlouhého plavebního kanálu Dunaj-Odra-Labe. Babiš si Zelenou perlu vysloužil za výrok: „My se jednou asi z té demokracie poděláme, všichni. Jak jinak vysvětlit to, že se tu k dálnici vyjadřuje jezevec, ekologický terorista a taky každý starosta chce mít výjezd (na dálnici)…“.