Na Václavském náměstí se sešla tisícovka odpůrců migrantů

Demonstrace na Václavském náměstí

Demonstrace na Václavském náměstí Zdroj: CTK

V centru Prahy se dnes odpoledne sešlo několik stovek odpůrců migrace a islámu i těch, jimž vadí xenofobie a rasismus. Oba tábory od sebe na Václavském náměstí odděloval zástup policistů a socha svatého Václava. Před Národním muzeem demonstrovalo za "naši kulturu a bezpečnou zem" podle pražské policie na místě kolem tisícovky lidí, v horní části náměstí pak asi 250 lidí volalo po solidaritě s uprchlíky.

Demonstrace odpůrců islámu s názvem Za naši kulturu a bezpečnou zem začala národní hymnou. Účastníci měli s sebou české vlajky. Přijely je podpořit asi tři desítky motorkářů, kteří projeli po magistrále pod muzeem. Z jeho schodiště k davu promluvili například politici Tomio Okamura či Radim Fiala a zpěvák Aleš Brichta. Okamura zopakoval požadavek na neprodyšné uzavření hranic. Na místě bylo možné podepisovat petici za vystoupení Česka z Evropské unie.

Při Okamurově proslovu začali u sochy svatého Václava pískat na píšťalky někteří účastníci druhé demonstrace. Strkanici několika lidí policie hned uklidnila. Na místě byl i antikonfliktní tým.

Demonstraci na podporu migrace uspořádala iniciativa Proti projevům nenávisti. Jejím členům vadí šíření xenofobie a nenávisti v Česku. „V září požádalo o azyl devět Syřanů. Na žádné reálné zaplnění České republiky uprchlíky zřejmě nedojde,“ podotkli pořadatelé.

I Češi museli utíkat

Mezi ty, co volají po větší solidaritě s uprchlíky, přišli třeba koordinátor pomoci v Maďarsku Jan Vrobel či socioložka Jiřina Šiklová. Připomněla, že i z Česka lidé museli v minulosti utíkat. „Ve druhé polovině dvacátého století zemi opustilo 420 tisíc lidí, kteří byli jinde přijati. Někteří se pak vrátili. V době balkánské války jsme přijali na 40 tisíc uprchlíků. Všiml si někdo, že by nám tu překáželi?“ řekla Šiklová. Pokud má podle ní Evropa takový strach o své hodnoty, má málo sebedůvěry.

Účastníci měli s sebou transparenty s nápisy Vychovejme (nevy)Chovance nebo Nejsou to uprchlíci, ale lidé. Organizátoři obou akcí doprovodili svá shromáždění také muzikou. Zatímco odpůrci migrace zvolili třeba písně Ach synku, synku nebo Ta naše písnička česká, zastánci uprchlíků poslouchali arabské rytmy, balkánskou dechovku či židovské písně.

Pochod na náměstí Míru

Zhruba dvě stovky zastánců uprchlíků se pak vypravily v průvodu z Václavského náměstí na náměstí Míru. Účastníci s transparenty za doprovodu policistů prošli Opletalovou a ulicí Politických vězňů přes Wilsonovu k Vinohradské. Tam minuli shromáždění odpůrců migrace. Oba tábory po sobě pískaly a pokřikovaly, policie je ale od sebe oddělila. Dav se pak Londýnskou a Rumunskou dostal na náměstí Míru, kde akci ukončila vystoupení několika řečníků.

Na Václavském náměstí se demonstrace proti migraci i na její podporu konají od léta. Naposledy se uskutečnily v polovině září. Shromáždění kritiků islamismu u Národního muzea se tehdy podle odhadu policie zúčastnilo 700 až 800 lidí.

Před sochou svatého Václava se konala manifestace za solidaritu s uprchlíky. Na ni podle odhadu policistů přišlo 300 až 500 lidí. Protiislámskou demonstraci tehdy podpořilo jízdou po magistrále zhruba 350 účastníků motorkářské demonstrace Bikeři proti islámu.