Na zavádění strategie konkurenceschopnosti dohlédne rada vlády

Ilustrační foto

Ilustrační foto Zdroj: ctk

Zavádění strategie konkurenceschopnosti ČR na roky 2012 až 2020, kterou v září schválila vláda, bude koordinovat Rada vlády pro konkurenceschopnost a informační společnost. V orgánech rady jsou ministři i jejich náměstci. Dnes to řekl ministr průmyslu a obchodu Martin Kocourek, podle kterého by plán zavádění tohoto strategického projektu měl být schválen ještě letos, aby se s ním mohlo začít hned na začátku roku 2012.

„Dokončujeme připomínkové řízení s ostatními resorty a předpokládáme, že na přelomu října a listopadu předložíme plán implementace vládě,“ uvedl Kocourek. Materiál má zařadit Česko do dvacítky nejvíce konkurenceschopných zemí světa. V předchozích letech se pozice Česka zhoršovala a loni se na světovém žebříčku konkurenceschopnosti Světového ekonomického fóra propadlo o pět pozic na 36. místo. Letos si ČR pohoršila o další dvě místa na 38. příčku.

Hlavními pilíři strategie jsou efektivní instituce, kvalitní infrastruktura a ekonomika poháněná inovacemi. Součástí projektu je například zatím vládou schválená novela zákona o investičních pobídkách, díky které tuto podporu mohou čerpat také projekty zaměřené na výzkum, vývoj a strategické obchodní služby.

MPO rovněž plánuje spustit společný fond státního a soukromého kapitálu, který by měl podporovat perspektivní projekty tuzemských firem, jejichž standardní financování je obtížné. MPO v materiálu navrhuje zlepšit fungování finančních trhů.

Zabránit tomu, aby se ČR propadla do závažných problémů se splácením svých dluhů podobně jako řada jiných evropských zemí, má přijetí takzvané finanční ústavy. Ústavní zákon má zavazovat každou vládu k zodpovědné politice, která neohrozí stabilitu veřejných financí.

Součástí projektu je také spuštění základních registrů, ze kterých si budou úřady moci stáhnout potřebné údaje o občanech. Nyní státní správa provozuje velké množství vzájemně nespolupracujících rejstříků. Lidé tak často musí zbytečně znovu prokazovat údaje, které již úřady mají. Materiál zahrnuje i návrh, aby předkládané zákony i pozměňovací návrhy k nim povinně obsahovaly zhodnocení dopadů na legislativní prostředí včetně zhodnocení možných korupčních rizik.