Nadace: Zákon o veřejných zakázkách může zafungovat úplně opačně

Ilustrační foto

Ilustrační foto

Návrh zákona o veřejných zakázkách, o němž nyní poslanci jednají ve sněmovně, by v současné podobě nepřinesl čekané zprůhlednění veřejných soutěží, uvedly dnes Nadační fond proti korupci a občanské sdružení Veřejnost proti korupci. Vadí jim také, že občanský zákoník a zákon o obchodních korporacích ponechávají existenci anonymních listinných akcií. Právě jejich zrušení podle aktivistů povede k lepšímu potírání korupce.

„Formují se klíčové zákony, které se tváří, že korupci omezí, ale ve skutečnosti tomu zdaleka tak není. Podle současných pracovních verzí těchto zákonů dokonce hrozí, že korupční prostředí u nás ještě podpoří,“ řekl novinářům ředitel správní rady nadačního fondu Karel Janeček.

Nevládní organizace vypracovaly návrhy, které by zákony měly vylepšit, uvedla právnička Hana Marvanová. Chce, aby zákonem o zakázkách byli vyloučeni všichni lidé, kteří by mohli být v jakémkoli střetu zájmu. Chce-li firma dostávat veřejné peníze, musí se před státem „svléknout do naha“, musí ukázat celou svou majetkovou strukturu až po beneficienty, dodal Janeček.

Vyloučení některých osob z účasti na výběrovém řízení ale kritizoval šéf Transparency International David Ondráčka. „Jsem proti tomu, myslím si, že to je věcně špatně… Výsledek bude, že to nebude fungovat. Osoba vyloučená je pojem, který není vůbec prodiskutovaný,“ řekl pro Českou televizi. Dodal, že akcie na doručitele by měly být zakázány kompletně. Iniciativa přitom navrhuje, aby byly firmy s takovými akciemi vyloučeny z účasti na státních zakázkách.

kde je Korupce nejvíce přítomna?kde je Korupce nejvíce přítomna?Zdroj: SANEP

Místopředsedkyně vlády pro boj s korupcí Karolína Peake (VV) přiznala, že výsledky vládního snažení čistit korupční prostředí zatím nejsou valné, třebaže trojkoaliční kabinet si dal boj proti korupci jako jedno ze svých hlavních hesel. „Vláda nemá výsledky, které se čekaly,“ konstatovala.

Nadační fond proti korupci odhaduje, že pokud se situace nezlepší, bude dál mizet každému občanovi České republiky tisícovka měsíčně. „Neuděláme-li něco s korupcí, budeme dál platit korupčníkům toto výpalné,“ uzavřel pivovarník Stanislav Bernard.