Nagyová vypovídala u soudu kvůli odměnám, Nečas se omluvil

Jana Nagyová

Jana Nagyová Zdroj: ctk

Bývalá šéfka premiérova kabinetu Jana Nagyová dnes vypovídala u soudu jako svědkyně v kauze zveřejnění svých odměn na úřadu vlády. U výslechu se většinou odvolávala na dřívější výpověď na policii. Uvedla, že nyní prožívá psychicky i fyzicky náročnou situaci. Poslední měsíc strávila kvůli obvinění z podplacení trojice poslanců ODS a z nezákonného sledování manželky expremiéra Petra Nečase ve vazbě. Soud k výslechu předvolal i Nečase, ten se však na poslední chvíli omluvil.

Eskorta přivedla Nagyovou k Obvodnímu soudu pro Prahu 1 v poutech. Pobyt ve vazbě nebyl na někdejší nejbližší Nečasově spolupracovnici vůbec znát - k jednání se dostavila v černém kostýmku a botách na vysokém podpatku, nalíčená a s pečlivě upraveným účesem. Její právní zástupce Eduard Bruna však soudkyni předem požádal o to, aby Nagyová mohla kvůli špatnému zdravotnímu stavu při výpovědi sedět. „Shodila deset kilo během měsíce, je zesláblá,“ vysvětlil později .

Výslech trval zhruba čtvrt hodiny. Nagyová mluvila potichu a hned zpočátku odkázala na svou policejní výpověď z letošního ledna. „V této době prostě prožívám nějakou jinou situaci, náročnou fyzicky i psychicky,“ vysvětlila. V průběhu výslechu tuto větu ještě dvakrát zopakovala. Uvedla také, že od zveřejnění jejích odměn uběhlo hodně času, a že si proto nepamatuje, jaké částky v daných měsících pobírala. Nedokáže tedy říci, zda soudem předložené výplatní pásky odpovídají skutečnosti.

Zdůraznila, že oznamovatelem trestného činu nebyla ona, ale úřad vlády, a ona sama nepožaduje žádnou finanční kompenzaci. Na otázky advokátů často odpovídala slovy „nevzpomínám si“ nebo „už nevím“. „Měl jsem s ní možnost mluvit před jednáním a skutečně ty výpadky paměti tam jsou,“ tvrdil potom zástupcům médií Bruna.

K soudu byl dnes jako svědek předvolán i expremiér Nečas, který však soudu těsně před jednáním zaslal písemnou omluvu, podle které se nemohl dostavit z naléhavých rodinných důvodů. Soudkyně proto jednání odročila na 23. října, kdy expremiéra vyslechne.

Obžaloba viní ze zveřejnění odměn Nagyové, a tedy z neoprávněného nakládání s osobními údaji, člena správní rady protikorupčního fondu Karla Randáka a někdejší zaměstnankyni úřadu vlády Lenku Pikorovou. Závažným způsobem prý zasáhli do soukromí a osobního života Nagyové a výrazně zhoršili její pověst. Randák vinu odmítá, Nagyové však dnes nepoložil jediný dotaz.

Randák: Agresivitu má Nagyová v povaze

„Na nic jsem se neptal, protože bylo zjevné, že paní Nagyová má naučenou jedinou větu,“ řekl novinářům. „Myslím si, že kdyby souběžně neprobíhala ta druhá kauza, tak by paní Nagyová byla velmi agresivní, protože to má prostě v povaze,“ prohlásil. Dodal, že ho překvapila Nečasova nepřítomnost, protože expremiér prý dělá všechno pro to, aby Nagyové její obtížnou situaci ulehčil. „Jeho gentlemanské chování je třeba ocenit, na druhou stranu se při tom dopouští zjevných lží,“ podotkl. Kauza ohledně podplacení poslanců a nezákonného sledování podle něj snižuje důvěryhodnost jak Nagyové, tak Nečase jako svědků.

Žalobci tvrdí, že Pikorová, která pracovala jako asistentka Nagyové a mimo jiné přebírala její výplatní pásky, dala v roce 2011 dvě z těchto pásek Randákovi za účelem jejich zveřejnění v médiích. Randák prý dokumenty předal internetovému deníku Insider, který je loni v lednu zveřejnil.

Podle zveřejněných informací měla Nagyová jako vrchní ředitelka sekce kabinetu předsedy vlády základní plat kolem 30 tisíc korun, mzda se jí ale několikanásobně zvýšila díky odměnám. Například jeden měsíc měla na výplatní pásce celkem 273 tisíc korun hrubého, tedy zhruba 190 tisíc korun čistého.