Náklady na zavedení eura v Česku by přesáhly 50 miliard korun

Ilustrační foto

Ilustrační foto Zdroj: ctk/AP

Náklady na zavedení eura v Česku by pro celou ekonomiku činily zhruba půl procenta hrubého domácího produktu (kolem 20 miliard korun). Vklad Česka do Evropského stabilizačního mechanismu (ESM) by pak měl být 34 miliard korun, dodal státní tajemník pro evropské záležitosti Tomáš Prouza. Hospodářsky je přitom podle něj Česko na přijetí eura připravena a výrazně lépe než před 11 lety plní kritéria pro vstup do eurozóny.

„Málokterá země je tak dobře připravená na přijetí eura jako ČR,“ uvedl dnes europoslanec a bývalý viceguvernér ČNB Luděk Niedermayer.

I podle čtvrtečního vyjádření místopředsedy Evropské komise pro euro Valdise Dombrovskise je Česká republika v současnosti z ekonomického hlediska připravena přijmout euro. Vstup do eurozóny je tak nyní podle něj hlavně otázkou politického rozhodnutí a vůle.

Prioritou vlády v letošním roce bude podle Prouzy zintenzivnit debatu o přijetí eura s širokou veřejností. „Podle průzkumů lidem chybí objektivní informace, jaké jsou benefity přijetí eura. Myslím si, že po zahájení debaty se i názory veřejnosti začnou měnit. Čím více informací lidé mají, tím více jsou pro přijetí eura,“ uvedl.

Plnění kritérií pro zavedení společné evropské měny je podle státního tajemníka jen minimem. „Důležitá je konvergence (přibližování se úrovni) k eurozóně. To je věc, na které je nutné pracovat,“ uvedl.

Důležité podle něj je, aby měl státní rozpočet dostatečnou kapacitu ve chvíli, kdy země do eurozóny vstoupí a přijde o vlastní měnovou politiku. „Je třeba mít dostatečné rezervy pro reakci na nějakou krizi,“ dodal.

Zavedení eura by podle Prouzy okamžitě odbouralo bariéry v obchodě s EU, především kurzové riziko a tím nejistotu pro exportéry i importéry. „Dobrou lekcí byla intervence ČNB. Ta zkušenost byla pro řadu podniků bolestivá,“ uvedl.

Ne úplně příjemné bude podle Prouzy pro řadu obchodníků srovnání cenové hladiny. „Řada věcí je levnějších kilometr za hranicemi. Stále musíte přepočítávat. A proto čekám tlak v částech maloobchodu na snižování cen,“ uvedl.

Euro je podle Prouzy důležitá věc také pro zvýšení sounáležitosti k EU. „A je to přihlášení ČR k jádru evropské integrace. Rizikem totiž je, že zůstaneme mimo diskuse o budoucnosti eurozóny,“ dodal.

Podle Niedermayera v ČR chybí nejen debata o euru, ale i politická odvaha. „Pokud vláda sdílí ty postoje Tomáš Prouzy, tak by možná mohla být trošku odvážnější. Měla by se více snažit budovat politickou podporu a začít konat,“ uvedl.

V ČR se delší dobu vedou debaty o přijetí eura a podle posledních průzkumů spíše převažují odpůrci jednotné evropské měny. Současná vláda několikrát deklarovala, že v tomto volebním období termín přijetí eura nestanoví. Euro je tak nyní technicky možné přijmout podle odborníků i politiků nejdříve v roce 2020.