Náměstek Blažek nezískal bezpečností prověrku, na obraně končí

Rudolf Blažek

Rudolf Blažek Zdroj: Petr Topic, Sedmicka

Vlivný člen pražské ODS Rudolf Blažek odchází z funkce náměstka ministra obrany k 31. srpnu. Požádal o to ministra Alexandra Vondru (ODS), který mu vyhověl. Blažek od počátku svého působení na obraně neměl bezpečnostní prověrku na stupeň tajné.

Vondra na počátku června uvedl, že pokud ji jeho náměstek nejpozději v srpnu nezíská, v úřadu skončí. Blažek bezpečnostní prověrku od Národního bezpečnostního úřadu (NBÚ) skutečně neobdržel. Ve funkci ho prozatím nahradí ředitel ministerské sekce vyzbrojování Pavel Bulant.

Ministr dnes odcházejícímu náměstkovi za jeho práci na ministerstvu poděkoval. „Rudolf Blažek splnil, co jsem od něj při nástupu do jeho funkce očekával, zejména šlo o vytvoření Národního úřadu pro vyzbrojování,“ uvedl ministr obrany. Blažek podle svých slov dokončil úkol, který na obraně měl. „Nyní bych se rád vrátil opět do soukromého sektoru a zároveň se chci více věnovat pražské komunální politice,“ sdělil Blažek. Národní úřad pro vyzbrojování, jehož přípravou byl na obraně pověřen, bude plně funkční od 1. ledna příštího roku.

Z některých kruhů v době jeho působení na obraně zaznívala kritika, že se místo roli náměstka věnuje pražské politice.

Na obraně tak krátce po sobě skončí dva náměstci. Kromě Blažka svou funkci opouští i dosavadní první náměstek Jiří Šedivý, který míří do diplomacie. Od září se stane velvyslancem ČR při NATO. Jeho post zaujme někdejší náčelník generálního štábu Vlastimil Picek.