Národní centrálu proti zločinu povede šéf kriminálky Mazánek

Michal Mazánek

Michal Mazánek Zdroj: profimedia

Ředitelem Národní centrály proti organizovanému zločinu se stane Michal Mazánek. Potvrdil to mluvčí policejního prezidia Jozef Bocán. Mazánek do funkce nastoupí 1. srpna. Ve stejný den vznikne i nová policejní složka, pod níž budou spadat protikorupční policie a protimafiánský útvar. Reorganizace způsobila koaliční roztržku mezi ČSSD a hnutím ANO.

Mazánek byl jediným zájemcem o novou funkci, na kterou vedení policie vyhlásilo nabídkové řízení. Do tendru se mohli přihlásit ředitelé útvarů s celorepublikovou působností, ale také například krajští ředitelé nebo jejich náměstci.

Jeho jmenování musel potvrdit náměstek policejního prezidenta Zdeněk Laube. „Akceptoval doporučení výběrové komise a rozhodl o ustanovení ředitele nově vznikajícího policejního útvaru,“ uvedl dnes Bocán.

Mazánek strávil většinu kariéry ve Středočeském kraji. Vedl například oddělení vražd, do konce loňského roku byl náměstkem krajského policejního ředitele. Podílel se například na vyšetřování takzvaných orlických vražd, vedl také speciální tým vyšetřovatelů, který se zabýval neobjasněnými případy vražd.

Od začátku letošního roku je ředitelem celorepublikového Úřadu služby kriminální policie a vyšetřování. V této funkci ho do ustanovení nového ředitele nahradí jeho náměstek Michal Foit.

Plán změn v policejním sboru podepsal ministr vnitra Milan Chovanec (ČSSD) navzdory protestům hnutí ANO, které hovořilo o porušení koaliční smlouvy a hrozilo jejím vypovězením. Reorganizace policie přinesla také změny uvnitř policejních útvarů. Se sloučením elitních policejních útvarů nesouhlasil například šéf Útvaru pro odhalování organizovaného zločinu Robert Šlachta, který na svojí funkci rezignoval a na konci června odešel do civilu.

Reorganizací se bude zabývat také sněmovní vyšetřovací komise, která se poprvé sejde v pondělí. Výsledky vyšetřování by měla mít do konce října.

Michal Mazánek je zkušeným policistou, od ledna šéfuje kriminálce
Vzdělání: má právnické vzdělání (titul JUDr.)

Hodnost: plukovník

Dosavadní funkce: ředitel Úřadu služby kriminální policie a vyšetřování (SKPV; od ledna 2016)

Kariéra: K policii nastoupil v březnu 1985. Během kariéry trvající 31 let prošel řadou funkcí na základních útvarech převážně ve Středočeském kraji. V roce 1993 byl převelen na Krajský úřad vyšetřování Středočeského kraje, kde se věnoval zejména vyšetřování vražd. Poté vystřídal několik funkcí až do funkce náměstka ředitele krajského ředitelství Středočeského kraje pro službu kriminální policie a vyšetřování, kterou vykonával do konce roku 2015.

Ostatní:

- Mazánek se mimo jiné podílel na vyšetřování takzvaných orlických vražd, jejichž oběti v 90. letech skončily na dně přehrady zalité louhem v sudech.

- V minulosti také vedl speciální tým vyšetřovatelů, který se zabýval takzvanými pomníčky, neobjasněnými případy vražd. Nejznámějším úspěchem tohoto týmu bylo objasnění trojnásobné vraždy v obci Klučov na Kolínsku z roku 1990. Kriminalisté pachatele dopadli po 13 letech.

- V roli šéfa středočeské krajské kriminálky řídil a vedl týmy, které dopadly Viktora Kalivodu označovaného za „lesního vraha“ nebo pachatele trojnásobné vraždy v Mukařově.

- Úzce spolupracuje se všemi policejními složkami, soudními znalci, státními zástupci a soudci. Policejní akademií ČR je pravidelně přibírán jako oponent bakalářských a diplomových prací, je či byl konzultantem a účastníkem pořadů „Na stopě“, „112“ a dalších, pořádá odborná školení, přednáší a publikuje.

- Je považován za jednoho z největších odborníků na práci s DNA v Česku.

- Za rok 2011 získal ocenění Policista roku.

- Od začátku letošního roku je ředitelem celorepublikového Úřadu služby kriminální policie a vyšetřování. Ve funkci nahradil Milana Pospíška, který rezignoval loni v říjnu po vypuknutí kauzy Vidkun.

- Je otcem dvou dětí, rád sportuje, lyžuje, plave, je pilotem ultralehkých letadel a padáků.