Reorganizace pomůže, shodují se bývalí policejní prezidenti

Policejní vůz

Policejní vůz Zdroj: ctk

Reorganizaci policie dnes na tiskové konferenci podpořili bývalí policejní prezidenti Jiří Kolář a Oldřich Tomášek. Shodli se na tom, že změny povedou k efektivnější práci elitních útvarů, které se sloučí do Národní centrály proti organizovanému zločinu. Odboráři zase vyzdvihli, že v budoucnosti vznikne moderní policejní pracoviště. Připomínky k reformě má část příslušníků Útvaru pro odhalování organizovaného zločinu (ÚOOZ), jehož šéf Robert Šlachta kvůli chystaným změnám rezignoval.

Tisková konference, kde ministr vnitra Milan Chovanec (ČSSD) oznámil podpis reorganizace policie, byla nezvyklá počtem účastníků. Spolu s Chovancem a policejním prezidentem Tomášem Tuhým svá místa zaujalo i kompletní vedení policie, ministerstva nebo odborů.

„Z mého pohledu to není nic jiného než organizační změna, ty jsme dělali také,“ prohlásil Kolář. Podle něj se v minulosti i za jeho vedení policie uskutečnily mnohem větší změny, které nevyvolaly takovou vlnu nevole jako ta nynější. Popsal například sloučení kriminální policie a kriminálních úřadů, které zasáhlo všechny policejní složky. „Dnes se ukazuje, že to je efektivnější,“ řekl Kolář. Své nástupce obhajoval i Tomášek. „To, co se děje, mě mrzí,“ řekl.

Špatná komunikace

Podle Milana Štěpánka z nezávislého odborového svazu policie nebudou zásadní změny na vedoucích postech a vedení garantovalo, že nikomu nebudou odebrány živé spisy. „Je potřeba takovou věc budovat, aby za několik let vznikl útvar moderní,“ uvedl Štěpánek. Plusem podle něj je, že policisté by měli být v jedné budově. Uvedl také, že doufá ve zklidnění situace.

Odborář Aleš Lehký z Unie bezpečnostních složek podotkl, že vedení policie vytýkal, že reorganizace na začátku nebyla dobře komunikována a kvůli tomu vznikla hysterie. Mínil, že reorganizace dopadne dobře. Další z odborářů zdůraznil, že se nynější reorganizace dotkne jen zhruba 800 ze 40 tisíc policistů.

Policisté z ÚOOZ v otevřeném dopise z minulého týdne vyzvali ministra Chovance, aby plánovanou reorganizaci sboru pozastavil. Pod dopisem bylo podepsáno 17 vedoucích odborů a expozitur ÚOOZ. V úterý se s Chovancem setkali a předali mu návrhy, jak by mohly změny řešit, a sdělili mu, co jim na přeměně policie vadí. Ministr obdržel také prohlášení ke změnám, pod něž se podepsalo více než 200 pracovníků útvaru. Žádají zastavení nevratných kroků a vytvoření podmínek pro odbornou diskusi o reorganizaci policie. Mluvčí ÚOOZ Pavel Hanták nicméně řekl, že vedení útvaru vyčká, jaká bude závěrečná verze reorganizace.

Šlachta na svůj post rezignoval na konci minulého týdne. Pokud nezmění názor, tak od policie odejde k 30. červnu. Dnes uvedl, že si svůj odchod od policie chce ještě rozmyslet. Serveru Aktuálně.cz řekl, že definitivně se hodlá rozhodnout, až získá bližší informace o sloučení ÚOOZ a protikorupční policie a měsíčním odsunutí spuštění reformy na začátek srpna. „Když to pojali takto a pan ministr reorganizaci podepsal v tomto stavu, už mě u policie opravdu nic nedrží,“ sdělil ovšem později serveru po Chovancově podpisu reorganizace. Do civilu je podle Aktuálně.cz rozhodnutý kcůli chystaným změnám odejít také Jaroslav Pelc, který je vedoucím odboru na ÚOOZ.