Národní knihovna musí kvůli Kaplického blobu zaplatit 50 tisíc eur

Blob Jana Kaplického

Blob Jana Kaplického Zdroj: E15

Obvodní soud pro Prahu 1 vyhověl architektonickému studiu HŠH Architekti, které napadlo změny zadání někdejší soutěže na novou budovu Národní knihovny (NK). Uvedl to dnes server IHNED.cz. Podle něj soud uznal argumenty, že porota rozhodla ve prospěch návrhu od Jana Kaplického v rozporu se soutěžními podmínkami, a uložil knihovně zaplatit náhradu škody ve výši rozdílu mezi druhou a třetí cenou, tedy 50 tisíc eur (1,293 milionu korun).

Rozsudek není pravomocný. Národní knihovna o dalším postupu včetně případného odvolání rozhodne až poté, co obdrží jeho písemné odůvodnění, sdělila dnes ředitelka odboru komunikace NK Irena Maňáková. Podle ní soud totiž své dnešní rozhodnutí po právní stránce dostatečně neodůvodnil a odkázal účastníky sporu až na jeho písemné vyhotovení.

Studio HŠH Architekti bylo přesvědčeno, že Národní knihovna prostřednictvím poroty a svých zástupců v porotě nehodnotila soutěž spravedlivě. Podle něj se podmínky během výběrového řízení měnily. Jedna z podmínek daných před prvním kolem soutěže totiž ukládala architektům umístit Národní konzervační fond nad zem, což Kaplický se svou takzvanou chobotnicí nesplnil.

Studio podalo žalobu už na podzim 2007. Předtím se architekti několikrát obrátili na Úřad pro ochranu hospodářské soutěže, který opětovně uváděl, že nemůže soutěž na návrh posuzovat; může tak činit jen v případě soutěže vypsané podle zákona o zadávání veřejných zakázek.

Kaplického návrh zvítězil v březnu 2007 v architektonické soutěži, přesto realizován nebyl. Vstoupil proti němu prezident Václav Klaus, k němuž se přidali především politikové z pražské ODS. Kaplický zemřel náhle v lednu 2009.