Nastal čas stanovit termín přijetí eura, shodli se Sobotka se Zemanem

prezident Miloš Zeman a premiér Bohuslav Sobotka

prezident Miloš Zeman a premiér Bohuslav Sobotka Zdroj: ctk

Premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD) a prezident Miloš Zeman se při schůzce na Pražském hradě shodli na potřebě zintenzivnit debatu o přijetí eura a vhodnosti stanovení termínu vstupu Česka do eurozóny. Sobotka se opětovně vyslovil pro rok 2020 jako nejbližší možný termín. Na stanovení takového termínu ale podle premiéra v koalici neexistuje shoda.

„Česká republika by se měla pohnout v diskusi o přejetí eura. Že by bylo vhodné stanovit konkrétní termín pro přijetí společné evropské měny a postupně pracovat na tom, abychom vytvořili podmínky pro přijetí eura,“ uvedl Sobotka. V debatě s prezidentem na toto téma prý bude pokračovat i v následujících měsících.

Podle Zemanova mluvčího Jiřího Ovčáčka by se ještě na jaře měla konat schůzka prezidenta, zástupců vlády a České národní banky týkající se harmonogramu přijetí eura.

Zeman je dlouhodobým zastáncem co nejrychlejšího vstupu země do eurozóny, technicky to podle něj lze stihnout za dva až tři roky. Debata o přijetí společné evropské měny se uskuteční v Lánech v květnu, sdělil Ovčáček.

„My si dokážeme představit časový harmonogram, který bude počítat s rokem 2020. To je pravděpodobně nejbližší možný technický termín pro přijetí společné měny v naší zemi,“ zopakoval Sobotka pozici ČSSD.

Podívejte se na Euro E15 TV s Evou Zamrazilovou:

„Ale bohužel tady zatím neexistuje koaliční shoda v současné vládě, že bychom takovýto termín přijetí eura měli stanovit a měli bychom k němu směřovat,“ dodal. Výhrady vůči přijetí společné evropské měny má v koalici hlavně hnutí ANO ministra financí Andreje Babiše.