Návrat do ANO? Rozhodně ne, říká Rusňák po zastavení trestního stíhání

David Rušňák

David Rušňák Zdroj: DRFG

David Rusňák (38).
Andrej Babiš a Alena Schillerová
Alena Schillerová
4
Fotogalerie

Předseda představenstva a majoritní akcionář investiční skupiny DRFG David Rusňák nehodlá obnovit své členství v brněnské buňce hnutí ANO. Nic na tom nezměnilo rozhodnutí Vrchního státního zastupitelství v Olomouci, které zastavilo jeho trestní stíhání v kauze úniků z policejních spisů. Právě kvůli vyšetřování Rusňák ukončil členství v hnutí na jaře letošního roku.

„Rozhodně neuvažuji o návratu do ANO,“ řekl deníku E15 osmatřicetiletý podnikatel. Silné vazby mu však na politickou formaci Andreje Babiše zůstaly i po ukončení členství.

Je manželem brněnské radní za tuto stranu Petry Rusňákové, která zasedá společně se synem Jaroslava Faltýnka Jiřím v dozorčí radě Teplárny Brno. Její matkou je pak budoucí ministryně financí Alena Schillerová.

Rusňák měl navíc brněnskou buňku hnutí ANO sponzorovat částkou jeden a půl milionu korun, Babiš však dříve uvedl, že bez podpisu vedení hnutí je smlouva o sponzorství neplatná.

Podle informací portálu Neovlivní byl Rusňák jednou z klíčových osob v brněnské buňce hnutí, na níž je navázána část tamní členské základny.

V kauze úniku informací z policejních spisů žalobci rozhodli o podmíněném zastavení trestního stíhání dvou lidí, Rusňák je jedním z nich. Stíháno je dál 16 lidí. Trestní stíhání lze podmíněně zastavit, pokud jde o přečin s trestní sazbou do pěti let, obviněný se dozná a uhradí vzniklou škodu.

V kauze vynášení informací byl mimo jiných obviněný také šéf skupiny Kajot (nyní Net and games) Radim Jüttner, někdejší důstojník Generální inspekce bezpečnostních sborů (GIBS) Miroslav Palán, advokátní koncipient Václav Kvíčala, policisté Ivo Sloup, Alexandr Jedlička, Daniel Medvec, bývalí policisté Jakub Patloka a Michal Ratajský či podnikatelé Radek Moric a Saman El-Talabani.