Návrat do Evropské banky. Jan Fischer dostal od vlády místo v Londýně

Jan Fischer

Jan Fischer Zdroj: Tomas Novak, Euro E15

Bývalý ministr financí ve vládě Jiřího Rusnoka a neúspěšný prezidentský kandidát Jan Fischer se vrátí do Evropské banky pro obnovu a rozvoj (EBRD) v Londýně. Tentokrát ale už nebude jejím viceprezidentem, působit bude na nižším postu stálého českého zástupce. Rozhodla o tom vláda Bohuslava Sobotky, píšou Lidové noviny (LN).

Podle deníku je vyslání Fischera do britské metropole odměnou za jeho loňskou podporu Miloše Zemana ve druhém kole prezidentské volby. Původně se spekulovalo o tom, že se Fischer stane velvyslancem v Lucembursku. Tamní ambasádu ale Česko kvůli úsporám zavřelo.

Fischer v EBRD působil v letech 2010 až 2012. Jeho tehdejší viceprezidentský post by ale Česko znovu těžko získalo. O národním zástupci ovšem rozhoduje jen česká vláda, k jeho jmenování stačí podpis ministra financí. Sám Fischer podle LN za své vyslání do Londýna lobboval. Česko nyní u EBRD zastupuje ekonomka Klára Król.

Vláda tento týden také rozhodovala o některých velvyslancích. Je mezi nimi i Jaromír Plíšek, který by se měl podle informací LN stát velvyslancem v moldavském Kišiněvu. Plíška chtěl loni tehdejší ministr zahraničí Karel Schwarzenberg (TOP 09) poslat na ambasádu do Bratislavy. Tomu ale zabránil prezident Miloš Zeman, jenž na místo velvyslance na Slovensku prosadil Livii Klausovou. Ta ho, podobně jako Fischer, podpořila v prezidentské volbě.