Nečas prosadil svou, Schwarzenberg chce na Hrad

Sněm ODS

Sněm ODS Zdroj: CTK

Pozice předsedů dvou nejsilnějších pravicových stran Petra Nečase a Karla Schwarzenberga jsou po víkendovém rokování ODS a TOP 09 téměř neotřesitelné. Nečas drtivou většinou prosadil prodloužení mandátu stranického vedení do konce příštího roku, Schwarzenberg se stal kandidátem pro prezidentské volby. A to i v případě, že se hlava státu nebude volit přímo.

Pozice předsedů dvou nejsilnějších pravicových stran Petra Nečase a Karla Schwarzenberga jsou po víkendovém rokování ODS a TOP 09 téměř neotřesitelné. Nečas drtivou většinou prosadil prodloužení mandátu stranického vedení do konce příštího roku, Schwarzenberg se stal kandidátem pro prezidentské volby. A to i v případě, že se hlava státu nebude volit přímo.

Nečase na kongresu občanských demokratů v pražských Letňanech řekl, že koaliční spolupráce není procházkou „růžovým sadem“. Výhody vládního angažmá ale podle něj jednoznačně převyšují politické náklady, které jeho strana nese. „Koalice je schopna provádět reformy. Volání po nestabilní menšinové vládě by bylo pro ODS cestou do pekel,“ zdůraznil premiér.

S návrhem, aby Nečas a stávající místopředsedové mohli zůstat ve vedení až do konce příštího roku, souhlasilo už v sobotu dopoledne 439 delegátů, 24 jich bylo proti.

Ještě před hlasování vystoupil s kritickým projevem bývalý šéf ODS a premiér Mirek Topolánek. Strana podle něj musí usilovat o dominanci na pravici a ne „generovat politiky na jedno použití do prvního skandálu, kývající loutky bez talentu, bez zásad a bez charakteru“. „Z tohoto pohledu jste měli Petru Nečasovi navolit nové vedení,“ prohlásil Topolánek v narážce na neúspěšnou snahu skupiny kolem Petra Tluchoře, aby kongres byl volební.

Čtěte také:

Schwarzenberg zůstává v čele TOP 09, Kalousek varoval před zneužitím krize

Nečas na kongresu ODS: Nemůžeme si dovolit platit cizí dluhy

Sněm TOP 09 ovládlo Schwarzenbergovo oznámení prezidentské kandidatury

Sněm TOP 09 v královéhradeckém hotelu Nové Adalbertinum se odehrával v uvolněnější atmosféře. Tu podtrhla i animovaná parafráze na ideologicky zabarvené Krakonošské pohádky. V roli „dobrého ducha našich hor“ vystupující Schwarzenberg vytrestal holí prvního místopředsedu strany a ministra financí Miroslava Kalouska jako utlačovatele dělného lidu Trautenberka.

Schwanzenberg pak delegáty vyzval, aby Kalouska hájili třeba i po hospodách. Sobotní diskusi zcela ovládlo Schwarzenbergovo oznámení, že se bude ucházet o prezidentský úřad.

I když na obou stranických fórech zaznívaly známky rivality, v projevech většiny řečníků převládala vůle pokračovat ve vládní spolupráci a dokončit reformy. Nečas označil TOP 09 za nejbližšího partnera své strany.

Kongres ODS se rovněž shodl na tom, že o případném přijetí eura v Česku by měli rozhodnout občané v referendu. Podle Nečase lidé při vstupu do Evropské unie hlasovali o členství v jiné eurozóně, než jakou je dnes. Premiér zároveň řekl, že nepodporuje zavedení nové bankovní daně na celoevropské úrovni. Je přesvědčen, že by na ni nedoplatily banky, ale jejich klienti.

Nečas: Téma prezidentských voleb je umělé

Téma prezidentských voleb je podle šéfa ODS a premiéra Petra Nečase umělé a předčasné. V souvislosti se kandidaturou předsedy TOP 09 a ministra zahraničí Karla Schwarzenberga uvedl, že TOP 09 má právo vybrat si kandidáta.

Předpokládá ale, že Schwarzenberg se bude i nadále věnovat hlavně povinnostem ministra zahraničí. TOP 09 oznámila, že je připravena k ústupkům při snaze prosadit přímou volbu hlavy státu. Když neuspěje, hodlá pro Schwarzenberga hledat podporu napříč politickým spektrem.

TOP 09 referendum o euru odmítá

Jako jedno z hlavních témat kongresu prezentovali lídři ODS krizi v eurozóně, která podle nich potvrzuje skeptický přístup ODS ke společné evropské měně, komplikuje ale svými dopady na českou ekonomiku pozici vlády.

Téma českého referenda k euru naopak už dříve označil za zcela předčasné Schwarzenberg. Podle něj jde jen o „nakopávání“ evropských partnerů v situaci, kdy Česko nesplňuje kritéria pro vstup do eurozóny a bude se jím zabývat až za několik let.