Nečas se kvůli gripenům obul do Švédů

Gripeny české armády

Gripeny české armády Zdroj: Profimedia.cz

Za „překvapivě nevstřícný“ označil premiér Petr Nečas (ODS) dosavadní postoj Švédska při jednáních s českým ministerstvem obrany o pokračování pronájmu 14 stíhaček JAS-39 Gripen.

„Nejsme v situaci, abychom se museli podvolit tlaku dodavatele. Vláda může smlouvu o pronájmu ukončit a vypsat výběrové řízení,“ prohlásil po dnešním jednání kabinetu Nečas. Připomněl „stíny korupce“, které tyto stroje provází, i dřívější rozhodnutí Prahy jednat výlučně se Švédy.

O detailech vyjednávání se Švédy vládu informoval ministr obrany Alexandr Vondra. „Zatímní stav jednání a jeho předběžné výsledky nebyly takové, abych mohl s čistým svědomím vládě doporučit přistoupit na poslední švédskou nabídku,“ uvedl ministr. Za klíčové přitom označil cenové hledisko.

Podrobnosti nechtěl sdělit s poukazem na dosud probíhající jednání. „Vláda nicméně přijala usnesení, v němž mi uložila, abych do 30. listopadu pokračoval v jednání se švédskou stranou o možnostech dalšího pronájmu gripenů a zároveň předložil návrh parametrů pro otevřené výběrové řízení,“ dodal Vondra.