Nejbohatším Čechem zůstává Kellner, Bakala zažil prudký pád

Petr Kellner

Petr Kellner Zdroj: Repro E15

Petr Kellner si i loni s přehledem udržel pozici nejbohatšího Čecha. Neměnilo se ani obsazení druhé příčky českého žebříčku, který sestavuje americký magazín Forbes – obhájil ji Andrej Babiš. Na třetí místo poskočil Karel Komárek. Skupinu šesti českých dolarových miliardářů letos nikdo nerozšířil.

Kellner, který na podzim koupil největšího českého telekomunikačního operátora Telefónica ČR, svůj majetek od loňského března rozmnožil o 600 milionů dolarů na 11 miliard dolarů. „Kellner také pokračuje v investicích do své úvěrové společnosti Home Credit v Asii, kde zisky skupiny bují,“ píše Forbes. Časopis také zdůrazňuje miliardářovy investice do energetiky a ruských nemovitostí.

Svůj majetek loni rozmnožil i Babiš, a to na celkových 2,4 miliardy dolarů. Forbes zdůrazňuje hlavně jeho úspěšný vstup do politiky a nákup vydavatelství Mafra, upozorňuje ale i na jeden nezdar: „Před soudem, který začal v lednu, se pere jeho špinavé prádlo,“ uvedl časopis s odkazem na Babišův soudní spor o údajnou spolupráci s komunistickou StB.

Novinkou je třetí příčka majitele skupiny KKCG Karla Komárka, který přeskočil Radovana Vítka, Pavla Tykače i Zdeňka Bakalu. Vítek se propadl na čtvrtou příčku navzdory tomu, že hodnota jeho majetku se loni nijak výrazně neměnila. Bakala se s Tykačem dělí o pátou příčku.

Čeští dolaroví miliardáři (podle Forbesu)
Pozice v žebříčkuJménoMajetek (v miliardách dolarů)Majetek (v miliardách korun)
106 Petr Kellner 11 217,7
731 Andrej Babiš 2,4 47,5
1092 Karel Komárek 1,6 31,7
1210 Radovan Vítek 1,4 27,7
1565 Zdeněk Bakala 1 19,8
1565 Pavel Tykač 1 19,8

Právě Bakalu loni podle Forbes potkal největší propad mezi českými miliardáři. Jeho majetek se ztenčil o půl miliardy dolarů. „Bakala přihlížel zmenšení svého těžebního portfolia o více než polovinu, akcie jeho těžební společnosti New World Resources a producenta železné rudy Ferrexpo spadly o 80, respektive 40 procent,“ upozorňuje magazín s tím, že Bakala se loni soustředil hlavně na investice do svého mediálního impéria.

Na pozici nejbohatšího člověka světa se po několikaleté přestávce vrátil zakladatel Microsoftu Bill Gates, který svůj majetek rozmnožil na 76 miliard dolarů. Loňský lídr žebříčku, Carlos Slim Helú loni naopak o miliardu dolarů přišel a propadl se na druhé místo. Kromě Gatese si loni výrazně polepšil i španělský módní magnát Amancio Ortega, který si udržel loňskou třetí příčku, když své jmění rozmnožil o sedm miliard dolarů.