Nejlepší výsledek od roku 2008: schodek rozpočtu je na 40 miliardách

Miroslav Kalousek

Miroslav Kalousek Zdroj: profimedia.cz

Schodek státního rozpočtu v květnu stoupl na 39,8 miliardy korun z dubnových 16,5 miliardy korun. Jde ale o nejlepší květnový výsledek od roku 2008. Loni touto dobou deficit činil 79 miliard korun. Na celý letošní rok je schválen rozpočet se schodkem 100 miliard korun.

Celkové příjmy rozpočtu ke konci května meziročně stouply o 42,4 miliardy korun na 441,9 miliardy. Daňové příjmy stouply o téměř 12 miliard korun na 200,4 miliardy korun. Ministr financí Miroslav Kalousek před několika dny uvedl, že pokud se po 1. červnu prokáže lepší výběr daní, zejména daně z přidané hodnoty (DPH), předloží novelu zákona o státním rozpočtu, která připustí letos vyšší výdaje.

„Slušný vývoj daňových příjmů umožní vládě vyššími státními výdaji podpořit ekonomiku. Současné povodně politicky legitimizují zvýšení letošních výdajů nad rámec schváleného rozpočtu a usnadní vládě rozhodování, jak mají být extra miliardy ze státního rozpočtu efektivně utraceny,“ dodal k číslům analytik UniCredit Bank Pavel Sobíšek.

„Ministerstvo financí se vyjádří zhruba do poloviny června v souvislosti s prvními odhady škod po povodních,“ řekl dnes k případné novele zákona o rozpočtu mluvčí ministerstva financí Ondřej Jakob.

Schodek státního rozpočtuSchodek státního rozpočtu | Ministerstvo financi

Na DPH stát vybral 89,1 miliardy korun, meziročně o 18 procent více. Ze spotřebních daní rozpočet získal 54 miliardy korun, meziročně o půl miliardy korun méně.

Celkové výdaje rozpočtu meziročně stouply o tři miliardy korun na 481,7 miliardy korun. Z toho na sociální dávky stát poskytl 197,5 miliardy korun, což je meziročně o 2,3 miliardy méně.

Hospodaření státu v milionech korun:

Schodek státního rozpočtuSchodek státního rozpočtu | Ministerstvo financi