Největší demonstrace od roku 89? Připomeňte si výrazné protesty, které zaplnily Václavák

Čtvrtá protivládní demonstrace v řadě zaplnila Václavské náměstí. Desítky tisíc lidí demonstrovaly za demisi Andreje Babiše a Marie Benešové

Čtvrtá protivládní demonstrace v řadě zaplnila Václavské náměstí. Desítky tisíc lidí demonstrovaly za demisi Andreje Babiše a Marie Benešové Zdroj: Zbyněk Pecák

Pohled na demonstraci na Václavském náměstí 21. května 2019
Demonstrace patří k těm nejmohutnějším po roce 1989.
Organizátoři vyzvali premiéra Babiše k rezignaci a účasti v televizní debatě.
Demonstranti protestují i proti jmenování Marie Benešové ministryní spravedlnosti.
Babiš lídrovi demonstrantů doporučil, ať si založí politickou stranu nebo hnutí a uchází se o hlasy voličů.
11
Fotogalerie

Demonstrace proti jmenování Marie Benešové ministryní spravedlnosti „přerostly“ pražské Staroměstské náměstí, včerejší demonstrace se konala na větším Václavském náměstí a výrazně jej zaplnila. Zařadila se mezi nejmasovější manifestace odporu v polistopadových dějinách. Prohlédněte si fotografie.

Tisíce demonstrantů v úterý večer hustě zaplnily horní polovinu centrálního náměstí metropole, částečně pak dav stál i v jeho spodní části. Organizátoři v úvodu shromáždění odhadli účast na 50 tisíc lidí. Protest zaznamenaly i zahraniční tiskové agentury, podotýká ČTK. Některé zmiňují, že demonstrace jsou stále početnější.

Pomalu se tak počtem účastníků přibližují největším tuzemským demonstracím po roce 1989. Jejich organizátoři však hovořili o účasti přesahující 100 tisíc lidí. To je případ shromáždění z dubna 2012, kdy nesouhlas s fiskální politikou tehdejšího premiéra Petra Nečase a ministra financí Miroslava Kalouska vyšlo na Václavské náměstí vyjádřit podle odhadů odborářů 120 tisíc občanů.

Prohlédněte si fotografie:

Tehdy se demonstranti sešli před polednem na pražském Žižkově, odkud putoval průvod přes magistrálu na Václavák. Policie nicméně hovořila o účasti 80-90 tisíc lidí.

Podobné počty protestujících odhadovali také organizátoři demonstrace za svobodu slova a proti dění v České televizi. Tato manifestace proběhla na Václavském náměstí 3. ledna 2001.

Demisi! Proti Babišovi a Benešové bouřili na Václaváku i Čvančarová s Trojanem a Mádlem