Nejvíce lidí zaměstnávají v Česku pošta a policie, Agrofert je pátý

Policista

Policista Zdroj: ctk

Největšími zaměstnavateli v Česku jsou policie, Česká pošta a ministerstva obrany a spravedlnosti. U policie pracovalo na začátku letošního roku téměř 50 tisíc lidí, u pošty více než 31 tisíc. Ze soukromých firem má nejvíc zaměstnanců pátý Agrofert patřící ministru financí Andreji Babišovi (ANO) a šestá Škoda Auto. Oba podniky dávají práci zhruba 25 tisícům lidí.

Pořadí největších zaměstnavatelů sestavil server Aktuálně.cz. Server uvedl, že informace získal z více než 150 významných firem a institucí.

Z pracovníků Policie ČR je zhruba 40 tisíc policistů. Ze zaměstnanců České pošty, která stejně jako policie spadá pod ministerstvo vnitra, tvoří dvě třetiny doručovatelé a zaměstnanci za přepážkou. Pod ministerstvo obrany se zhruba 29 500 pracovníky spadá i 21 970 vojáků z povolání a 6400 občanských zaměstnanců. Pod ministerstvo spravedlnosti patří vedle soudců i státní zástupci a zaměstnanci Vězeňské nebo Probační a mediační služby.

První soukromé firmy, Agrofert a Škoda Auto, jsou v pořadí největších zaměstnavatelů až na pátém a šestém místě. U mladoboleslavské automobilky nejsou mezi zhruba 25 tisíc zaměstnanců započteni agenturní pracovníci, jejichž podíl se podle mluvčí Jany Bahníkové pohybuje do deseti procent.

Stát zaměstnává i téměř 24 tisíc lidí ve Skupině České dráhy na sedmém místě pořadí. Z toho přímo na České dráhy připadá 15 183 zaměstnanců a na nákladního dopravce ČD Cargo 7249 lidí. Pro osmou energetickou skupinu ČEZ, v níž stát drží 70 procent, v Česku pracuje zhruba 20 tisíc lidí.

Největší zaměstnavatelé v ČeskuNejvětší zaměstnavatelé v Česku | ctk

Devátá je Správa železniční dopravní cesty se skoro 17 400 zaměstnanci, která spadá pod ministerstvo dopravy. První desítku uzavírá další soukromá firma, maloobchodní Ahold Czech Republic s asi 17 tisíc pracovníků.

K dalším významným státním zaměstnavatelům patří Finanční správa. Ta provozuje finanční úřady a spadá pod ministerstvo financí, zaměstnává 15 224 lidí a v žebříčku skončila jedenáctá. Velkým zaměstnavatelem jsou i dvě organizace spadající pod ministerstvo práce a sociálních věcí - Úřad práce ČR s 11 523 lidmi a Česká správa sociálního zabezpečení (ČSSZ) s 8598 zaměstnanci.

V resortu vnitra je významným zaměstnavatelem ještě Hasičský záchranný sbor ČR s 10 768 pracovníky, přímo ministerstvo pak zaměstnává 6484 lidí. Samotná ministerstva jinak mají obvykle menší počet zaměstnanců.

Například pro ministerstvo financí pracuje 1446 lidí, pro ministerstvo průmyslu a obchodu 937 lidí, pro ministerstvo školství 924 lidí a pro ministerstvo zemědělství 731 lidí, píše server. Pro ministerstvo zdravotnictví pracuje přímo jen 510 lidí, zřizuje ale například nemocnice, z nichž některé zaměstnávají i tisíce zdravotníků.

Největší soukromí zaměstnavateléNejvětší soukromí zaměstnavatelé | ctk