Nejvyšší kontrolní úřad kritizoval stát, že investice vázly i v letošním pololetí

Nejvyšší kontrolní úřad

Nejvyšší kontrolní úřad Zdroj: profimedia.cz

Investice ze státního rozpočtu vázy i v letošním prvním pololetí. Ze schváleného státního rozpočtu se do pololetí podařilo vyčerpat necelých 37 procent schváleného objemu investičních výdajů. Uvedl to prezident Nejvyššího kontrolního úřadu Miloslav Kala ve stanovisku NKÚ ke zprávě vlády o plnění státního rozpočtu za letošní pololetí. Vláda však ve své zprávě uvádí, že pomalejší investování je v první polovině roku tradiční.

Stát podle vlády vyčerpal ke konci pololetí celkem 649 miliard korun, což bylo 50,5 procenta rozpočtu po změnách, které nastaly od počátku roku. Na investice šlo v uvedeném období 33,2 miliardy korun, což bylo meziročně téměř o 13 miliard víc. Úřady na ně také čerpaly peníze, které nestihly vynaložit v předchozích letech. Rozpočet v pololetí skončil schodkem 5,9 miliardy korun.

Letošní schválený rozpočet určil na investice 90,12 miliardy korun, což je o 13,75 miliardy korun méně než na loňský rok. "Tato skutečnost nevypovídá o výraznější podpoře investiční aktivity ze strany vlády," uvádí NKÚ.

Kritika za údajně nízký objem peněz na investice zněla ve Sněmovně i během projednávání rozpočtu na příští rok. Ministryně financí Alena Schillerová (za ANO) ho však hájila s tím, že přináší rekordní investice na potřebné projekty.

Kontrolní úřad také uvádí, že vzhledem k dosavadnímu vývoji hospodaření státního rozpočtu lze na konci roku očekávat lepší výsledek, než je plánovaný schodek 50 miliard korun. NKÚ proto poukazuje na to, že stejně jako v minulých dvou letech může i na konci roku nastat velký rozdíl plánovaným a skutečným výsledkem státního rozpočtu.

Celkové příjmy rozpočtu vzrostly v pololetí meziročně o 26,6 miliardy korun na 688,1 miliardy. Vláda uvádí, že do inkasa daní se pozitivně promítá ekonomický růst provázený dobrými hospodářskými výsledky firem, růstem mezd a vysokou zaměstnaností. Podle vlády lze očekávat, že rozpočet daňových příjmů včetně pojistného bude ke konci roku překročen. Premiér Andrej Babiš (ANO) řekl koncem října ve Sněmovně, že celý státní rozpočet by měl ke konci roku skončit jako vyrovnaný.

NKÚ ve svém stanovisku rovněž píše, že růst české ekonomiky od počátku roku zpomaluje a mohl by se dostat na úroveň odpovídající jejím produkčním schopnostem a možnostem pracovního trhu. Poukazuje však na to, že pro exportně orientovanou českou ekonomiku bude mít v následujícím období vliv zpomalení růstu ekonomik zemí EU, což se může odrazit v celkově horší bilanci zahraničního obchodu.