Nejvyšší správní soud potvrdil platnost milionové pokuty pro ČLK

soud

soud

Milionová pokuta, kterou před dvěma lety za omezování konkurence uložil České lékárnické komoře (ČLK) antimonopolní úřad, platí. Komoře se nepodařilo případ zvrátit u Nejvyššího správního soudu (NSS), kam podala kasační stížnost. Soud ji zamítl, stejně postupoval na jaře letošního roku i Krajský soud v Brně. Soud rozhodnutí uveřejnil na svém webu. Odůvodnění svého rozsudku však nezveřejnil.

Představenstvo komory vydalo v srpnu 2007 dokument, v němž vyjádřilo nesouhlas s postupem lékáren Dr. Max nabízejících pacientům za předložení receptu finanční hotovost nebo jinou pozornost. Komora dále informovala, že tento postup bude nadále považovat za porušení povinností lékárníka vyplývajících z ustanovení Etického kodexu ČLK. Lékárnám za to prý hrozil i disciplinárním postih.

ÚOHS v minulosti uvedl, že ze stanoviska komory vyplývala přímá snaha ovlivnit provozovatele lékáren v jejich nezávislém rozhodování. Stanovisko ČLK bylo pro lékárníky vodítkem, aby si poskytováním peněz za recepty mezi sebou nekonkurovali. Vyplácení peněz či poskytování jiné pozornosti za předložení receptu ale patří mezi legitimní způsoby, jak získávat zákazníky a podporovat obrat lékárny, uvedl dříve ÚOHS.

Svým jednáním ČLK podle úřadu omezila propagaci lékáren, a tím i rozvoj soutěžního prostředí na trhu. Rozhodnutí ÚOHS z dubna 2009 komora napadla žalobou ke Krajskému soudu v Brně. Ten ji nyní zamítl. Odůvodnění svého rozhodnutí soud dosud nezveřejnil.