Němcová: Zeman byl u korunovačních klenotů opilý

Mstopředsedkyně ODS Miroslava Němcová

Mstopředsedkyně ODS Miroslava Němcová Zdroj: ctk

Prezident Miloš Zeman byl podle poslankyně Miroslavy Němcové (ODS) při otevírání komory s korunovačními klenoty loni v květnu opilý. Němcová to uvedla v souvislosti s vulgárními výrazy, které řekl prezident v neděli v rozhlasovém pořadu, a také zopakovala svoje nedávné tvrzení, že nad sebou Zeman ztrácí kontrolu.

Prezident při otevírání komory s klenoty viditelně vrávoral. Podle Hradu mohla za prezidentův špatný stav viróza, kterou se nakazil. Němcová je ale přesvědčena, za Zemanovou nejistou chůzí byla opilost. „Mohl vrávorat z jiných důvodů, ale poznala jsem to proto, protože jsem byla těsně vedle něj, a z toho dechu cítíte, jestli má virózu, nebo je tam jiný důvod,“ řekla poslankyně v internetové televizi DVTV.

Jako tehdejší předsedkyně Poslanecké sněmovny byla Němcová jedním z klíčníků a chvíli zvažovala, zda s klíčem neodejde a ceremoniál tak neukončí. nechtěla prý ale, aby na ní zůstal „cejch, že hrála nějakou svoji politickou a divnou hru“.

Poslankyně v reakci na Zemanovy vulgarismy tento týden Lidovým novinám řekla, že Zeman nezvládá svoji ústavní roli a ztrácí nad sebou kontrolu.

Za opakované použití vulgarismů, například když mluvil o ruské kapele Pussy Riot nebo služebním zákonu, Zeman sklidil kritiku politiků, médií i veřejnosti. Němcová v DVTV uvedla, že by se prezident neměl vymlouvat na to, že mluví sprostě i někdo jiný. Narážela tím na Zemanův argument, že pouze citoval ruskou skupinu nebo svého protikandidáta z prezidentské volby Karla Schwarzenberga (TOP 09).