Nemocnice zruší šest tisíc lůžek. Na pacienty to nedopadne, tvrdí ministerstvo a VZP

tuberkulóza

tuberkulóza Zdroj: ctk

Zdravotní pojišťovny plánují v příštím roce snížit počet akutních lůžek o šest tisíc. Akutní lůžková péče bude úplně zrušena ve 12 nemocnicích, oznámil ředitel Všeobecné zdravotní pojišťovny Pavel Horák. Po redukci podle něj zbude v českých zdravotnických zařízeních kolem 50 tisíc akutních lůžek.

Pojišťovny loni všem nemocnicím vypověděly smlouvy, výpovědi vyprší na konci letošního roku. Nové smlouvy mají být platné od ledna 2013. Podle Horáka nabídnou pojišťovny nemocnicím nové smlouvy, v drtivé většině dlouhodobé. „Takže žádný problém s dostupností zdravotní péče od 1. ledna příštího roku nevznikne a ani nehrozí, že by vznikl,“ prohlásil.

„Je zjevné, že zdravotní péče především v oblasti akutní lůžkové péče nebude žádným způsobem ohrožena,“ potvrdil Horákova slova náměstek ministra zdravotnictví Petr Nosek.

Příčinou redukce je ekonomická v pojišťovnách. Podle nedávno zveřejněné analýzy ministerstva zdravotnictví dočerpají letos zaměstnanecké zdravotní pojišťovny zbytky rezerv a Všeobecná zdravotní pojišťovna už rezervy nemá. Většinu rezerv loni daly pojišťovny na pokrytí více než pětimiliardového propadu mezi příjmy a výdaji.

Podle vyjádření prezidenta Svazu zdravotních pojišťoven Jaromíra Gajdáčka z počátku října je systém zdravotního pojištění v deficitu od roku 2008. Již bylo uzavřeno tři tisíce akutních lůžek.