Neoprávněný prodej hotelu na Opatově se Fio bance prodraží, Praze zaplatí nejméně 230 milionů

pražská primátorka Adriana Krnáčová

pražská primátorka Adriana Krnáčová Zdroj: ctk

Fio banka,
Primátorka Adriana Krnáčová
Fio banka
4
Fotogalerie

Fio banka má podle rozhodnutí soudu zaplatit Praze nejméně 230 milionů korun kvůli neoprávněnému prodeji hotelu Sandra na Opatově. Objekt vydražil v roce 2008 konkurzní správce při rozprodeji zkrachovalého Místního bytového podniku v Praze, banka dostala z výtěžku 151 milionů korun. Další peníze soud hlavnímu městu přiřkl jako úroky. Hospodaření banky verdikt neohrožuje, uvedl její mluvčí. Banka zvažuje dovolání, píší Hospodářské noviny.

Pohledávku vůči zkrachovalému Místnímu bytovému podniku v Praze banka převzala v roce 2005 jako zajištění úvěru. Z výtěžku dražby prakticky jediného majetku podniku, kterým byl hotel Sandra nedaleko stanice metra Opatov, banka dostala víc než 99 procent. Soudy ale následně došly k tomu, že hotel do konkurzní podstaty nepatřil, v době prodeje měl patřit hlavnímu městu.

O to, kdo zaplatí Praze náhradu, se vedly další soudy. Minulý týden Vrchní soud v Praze definitivně rozhodl, že platit má Fio banka. Banka ale tvrdí, že fakticky peníze nikdy nedostala, v konkurzním řízení prý zastupovala jako komisionář svého klienta, kterému uvedené peníze také přeposlala. "Po jednání s klienty zvážíme další postup spočívající v podání dovolání k Nejvyššímu soudu, případně další právní kroky," řekl deníku mluvčí banky Zdeněk Kovář.

Částka, kterou má Fio banka Praze zaplatit, odpovídá zisku peněžního domu za poslední dva roky, píšou HN. "Banka s možností této povinnosti dlouhodobě počítá. Rozsudek nijak neohrožuje hospodářské výsledky banky v roce 2017 či v letech následujících ani vlastní kapitál banky a jeho budoucí vývoj," uvedl Kovář.

Objekt Sandra nyní patří radnici Prahy 11, koupila ho v roce 2014 pod vedením tehdejšího starosty Dalibora Mlejnského, podle kritiků za nevýhodných podmínek. V budově nyní funguje levná ubytovna, na jejíž obyvatele si stěžují místní. Městská část nyní zvažuje, co s objektem dál.