Nevratná omluva by způsobila Hradu závažnou újmu, vysvětlil soud verdikt v kauze Peroutka

Prezident Miloš Zeman k dělníkům nepromluví

Prezident Miloš Zeman k dělníkům nepromluví Zdroj: CTK

Miloš Zeman
Prezident Miloš Zeman
Miloš Zeman, Norbert Hofer
Miloš Zeman na jednání tripartity 12.9.2016
Bohuslav Sobotka a Miloš Zeman
7
Fotogalerie

Omluva za nepravdivá slova prezidenta Miloše Zemana a pokuta 100 tisíc korun by Kanceláři prezidenta republiky způsobily závažnou újmu. Takto Nejvyšší soud (NS) vysvětluje, proč minulý týden rozhodl, že Hrad se prozatím nemusí podřídit pravomocnému rozsudku a omluvit se za Zemanův výrok na adresu novináře Ferdinanda Peroutky. Podle advokáta Peroutkovy vnučky Terezie Kaslové Františka Vyskočila rozhodně neexistoval důvod, aby Nejvyšší soud odložil vykonatelnost rozsudků.

Informuje o tom web Českého rozhlasu, který má třístránkového usnesení k dispozici. "České republice žádná závažná újma neplyne. Závažná újma nemůže vzniknout někomu, kdo se omluví za to, že nemluvil pravdu. A ukládané pokuty jsou pouze důsledkem toho, že někdo nesplní pravomocný rozsudek soudu," uvedl Vyskočil.

K podobnému kroku se podle něj přistupuje v případě, kdy by někomu exekuce zničila život, například by mu rozvrátila rodinu. "Domnívám se, že v případě bohaté České republiky, tím, že se omluví za lež, takové následky určitě nehrozí," míní advokát Kaslové.

Soudce Pavel Pavlík si podle ČRo při vysvětlení vystačil s jediným odstavcem. "Vzhledem k tomu, že by neprodleným výkonem (exekucí) napadeného rozhodnutí odvolacího soudu hrozila žalované (Kanceláři prezidenta republiky), s ohledem na charakter uložené povinnosti, závažná újma, Nejvyšší soud (aniž by tím předjímal rozhodnutí o dovolání) rozhodl, že se vykonatelnost dotčeného rozhodnutí odkládá až do právní moci rozhodnutí o dovolání podaném v označené věci žalovanou," zní klíčová pasáž usnesení.

Peroutkově vnučce přiznaly soudy nárok na omluvu za to, že Zeman označil jejího děda za autora článku "Hitler je gentleman". Hrad se v dané lhůtě od právní moci rozsudku Městského soudu v Praze neomluvil, a Kaslová proto podala návrh na exekuci. Hrad podal návrh na odložení omluvy, a NS mu vyhověl. Nehrozí mu ani obstavení účtů kvůli exekuci.

Jestliže by Nejvyšší soud vrátil případ nižším instancím k novému projednání, omluva by už byla nevratně vyřčena. Pravomocný rozsudek totiž nařizuje Hradu omluvit se osobním dopisem Peroutkově vnučce a také zveřejnit omluvu po 30 dnů na webových stránkách. Závažnou újmou je podle Nejvyššího soudu i pokuta 100.000 Kč za nerespektování rozsudku, kterou prezidentské kanceláři uložil exekutor.

Nejvyšší soud k obsahu usnesení odmítl cokoliv říct, jeho mluvčí Petr Tomíček to odůvodnil tím, že o rozhodovací činnosti neinformuje ani ji nekomentuje. Blíže se nevyjádřil ani mluvčí Hradu Jiří Ovčáček. Bez odpovědi tak podle ČRo zůstal dotaz, zda by pro kancelář prezidenta letos hospodařící s rozpočtem 460 milionů korun představovala stotisícová pokuta závažnou újmu.