Nevzhledné Mariánské náměstí se změní. Přibudou stromy, fontány a rozšíří se chodníky

Takto Mariánské náměstí vypadá v současnosti.

Takto Mariánské náměstí vypadá v současnosti. Zdroj: archiv IPR

V budoucnu se promění na pěší zónu s nově vysázenými stromy.
Dosud prostor před budovou Magistrátu hlavního města Prahy v historickém centru města nepůsobil příliš atraktivně.
Zlepšovat klima budou i nové vodní prvky.
V rámci nového návrhu řešení se počítá i s úpravou přilehlého okolí. A to ulice Platnéřské. (na snímku aktuální stav)
V Platnéřské ulici by v budoucnu mělo dojít k rozšíření tzv. koryta podél budovy Klementina. Vznikne tak širší chodník, který bude využíván i jako venkovní výstavní prostor Galerie hl. města Prahy.
8
Fotogalerie

Architektonické studio Xtopix představilo novou podobu Mariánského náměstí, která vznikla ve spolupráci s občany Prahy 1.  Ti si ho přáli změnit na místo odpočinku i zónou pro pořádání kulturních akcí. 

Nová podoba náměstí respektuje historii místa. Mariánské náměstí totiž prošlo v průběhu staletí mnoha výraznými změnami, které formovaly jeho podobu. Architekti ze studia Xtopix pracovali s takzvanou pražskou asanací, její linii vyznačili pomocí umístění lavice, návrhu dlažby i zmíněných vodních prvků.

S úpravou lokality souvisí i dopravní změny. Náměstí bude sloužit zejména pěším a cyklistům, ale umožní i nezbytný průjezd aut a dopravní obsluze. V návrhu se počítá s rozšířením chodníků a vznikem pěších a obytných zón. V lokalitě bude také zajištěno více přechodů.

Náměstí by se mělo začít rekonstruovat v roce 2022. Revitalizovat se bude i okolí, a to ulice Platnéřská, náměstí Franze Kafky i ulice Kaprova. 

Mariánské náměstí je místem, kde kromě Magistrátu hlavního města Prahy sídlí i další zásadní pražské instituce jako například Městská nebo Národní knihovna. Institut plánování a rozvoje Prahy proto v loňském roce vysoutěžil zpracovatele návrhu náměstí, architektonické studio Xtopix.