Nezaměstnanost se v lednu přiblížila čtyřem procentům, další růst zůstane pomalý

Nezaměstnanost v lednu vzrostla na 3,9 procenta

Nezaměstnanost v lednu vzrostla na 3,9 procenta Zdroj: E15 / Jan Juhaniak

Nezaměstnanost v Česku v lednu vzrostla na 3,9 procenta z prosincových 3,7 procenta, oznámil Úřad práce ČR. Bez práce bylo přes 280 tisíc lidí, více než bylo na trhu nabídek práce, což se stalo poprvé od roku 2018. Úřad upozorňuje, že lednový nárůst nezaměstnanosti je obvyklý. 

„Osm z deseti velkých zaměstnavatelů stále hledá nové pracovníky a dvě třetiny z nich také plánují růst mezd,“ řekl ministr práce a sociálních věcí Marian Jurečka s odvoláním na průzkum svého rezortu mezi zaměstnavateli. Ti hledají především pracovníky v technických a dělnických profesích. Trvá i poptávka po kvalifikovaných řemeslnících.

Generální ředitel Úřadu práce ČR Viktor Najmon nicméně soudí, že zaměstnavatelé jsou nyní při přijímání nových zaměstnanců opatrnější než v minulém roce.

Nejvyšší podíl nezaměstnaných osob byl v lednu v Ústeckém kraji, kde nezaměstnanost dosáhla 5,8 procenta. Přes pětiprocentní hranici se dostala ještě v Moravskoslezském kraji. Nejnižší nezaměstnanost naopak byla ve Zlínském kraji, v Pardubickém kraji, v Plzeňském kraji a v Praze, shodně 3,1 procenta.

„V následujících měsících by nezaměstnanost mohla stagnovat, případně mírně vzrůst. S příchodem jarního počasí a rozjezdem sezonních prací by pak mohla začít klesat,“ řekl Najmon.

Jak se připravit na pohovor: podívejte se na přehledný návod

Video placeholde
Jak se připravit na pohovor? • Videohub

S touto předpovědí souhlasí i šéf personální agentury Randstad Martin Jánský. „Nehrozí hromadná propouštění ani plošné krachy firem. Do krize jsme vstoupili se zdravým trhem práce a nízkou nezaměstnaností, inflace navíc postupně zpomaluje,“ vysvětlil.

Expertka na řízení lidských zdrojů poradenské společnosti PwC Andrea Linhartová Palánová je v hodnocení situace na trhu práce opatrnější. „Zimní měsíce naplno ukážou, jak velký problém pro české firmy představují přicházející recese a vysoké ceny energií. Část firem se dostává do existenčních potíží, které bude řešit pozastavením výroby i propouštěním,“ upozorňuje. I ona ale souhlasí s tím, že celková míra nezaměstnanosti by neměla v dalších měsících růst o více než několik desetin procentního bodu.