Americký paradox. Recese je ve vzduchu, nezaměstnanost je ale nejnižší od roku 1969 

Podle prezidenta Joe Bidena je přírůstek nových pracovních míst dobrá zpráva.

Podle prezidenta Joe Bidena je přírůstek nových pracovních míst dobrá zpráva. Zdroj: Profimedia.cz

Navzdory tomu, že ze Spojených států každý den přichází zprávy o nových vlnách propouštění ve velkých, zejména technologických firmách, na nezaměstnanosti se to příliš neodráží. Dle statistik tamního ministerstva práce totiž nebyla nezaměstnanost na druhém břehu Atlantiku od roku 1969 nižší, když za leden dosáhla úrovně ve výši 3,4 procenta. 

Američtí zaměstnavatelé, mimo zemědělského a vládního sektoru, přidali v lednu kolem 517 tisíc nových pracovních míst, poptávka po zaměstnancích tak výrazně převyšuje nabídku a vzrůstá navzdory vysoké inflaci a zvyšování úrokových sazeb americkou centrální bankou (Fed). Nově zveřejněná čísla výrazně zpochybňují tvrzení některých odborníků o tom, že se americká ekonomika nachází v recesi. 

„Přidali jsme do naší ekonomiky v lednu více jak půl milionu pracovních míst, což značně překonalo očekávání,“ napsal na Twitter v reakci na nově zveřejněné statistiky prezident Joe Biden. 

„Ekonomika není zjevně tak blízko recesi, jak jsme předpokládali,“ okomentoval výsledky pracovního trhu ekonom Andrew Hunter z výzkumné společnosti Capital Economics. Ekonomové se tak obávají, že americká centrální banka (Fed) bude muset pokračovat dále v politice zvyšování úrokových sazeb. 

„Ohromující výsledky pracovního trhu vzbuzují vážné pochybnosti o tom, že se ekonomika překlápí do recese a že Fed ukončí na jaře utahování úrokových sazeb,“ řekl pro agenturu Bloomberg ekonom Sal Guatieri ze společnosti BMO Capital Markets. 

Zaměstnanci přibývali napříč odvětvími, noví pracovníci začali dělat ve výrobě, obchodech i restauracích. Dokonce přibylo lidí pracujících na stavbách a to přesto, že realitní trh je kvůli vyšším úrokovým sazbám pod tlakem. 

Zároveň ovšem pokračuje propouštění ve velkých technologických firmách. Od počátku ekonomických otřesů v technologickém sektoru v USA přišlo o práci přes 200 tisíc zaměstnanců. Propouštěly firmy jako Amazon, Microsoft, Google, Facebook, Coinbase, IBM, PayPal nebo Spotify.