Nezaměstnanost v Česku byla v dubnu nejnižší z celé EU, pomáhají sezonní práce

Úřad práce ČR - kontaktní pracoviště Praha 2

Úřad práce ČR - kontaktní pracoviště Praha 2 Zdroj: E15 Dominik Kučera

Nezaměstnanost v Česku v dubnu klesla o desetinu procentního bodu na 3,3 procenta, oznámil Úřad práce ČR. Loni v dubnu byla nezaměstnanost v Česku 4,1 procenta. Podle statistiky evropského úřadu EUROSTAT byla nezaměstnanost v Česku 2,3 procenta a byla tak nejnižší z celé EU.

Bez práce bylo 243 658 lidí, asi o devět tisíc méně než v březnu. Počet volných pracovních míst se snížil přibližně o 16 tisíc, zaměstnavatelé jich nabízeli 344 350. „V plném proudu jsou už sezonní práce, především ve stavebnictví, v gastronomii a cestovním ruchu, dále v zemědělství, zahradnictví, lesnictví či lázeňství,“ uvedl generální ředitel Úřadu práce ČR Viktor Najmon.

„Pokud jde o výhled do dalších měsíců, bude se vše odvíjet od ekonomického vývoje s ohledem na průběh válečného konfliktu na Ukrajině či aktuální pandemické situace a s ní spojených přijatých bezpečnostních opatření,“ dodal Najmon.

Podle dostupných údajů nastoupilo od zahájení ruské invaze k zaměstnavatelům v Česku 35.943 Ukrajinců. Nejvíce jich pracuje v Plzeňském kraji, a to bezmála 5900. Ukrajinci nejčastěji nacházejí uplatnění jako montážní dělníci výrobků a zařízení, pomocníci ve stavebnictví, ve výrobě nebo v dopravě.