NKÚ: ROP Jihozápad umožnil nemocnicím nákupy až za 12násobek cen

ilustrační foto magnetické rezonance

ilustrační foto magnetické rezonance Zdroj: Marek Podhora/E15

Nákupy vybavení až za 12násobek skutečných cen umožnil zdravotnickým zařízením Regionální operační program Jihozápad (ROP). Vyplývá to z prověrky Nejvyššího kontrolního úřadu (NKÚ), oznámila mluvčí NKÚ Olga Málková. Nemocnice také podle úřadu neoprávněně slučovaly nákupy levnějších věcí, aby dosáhly na dotace. ROP Jihozápad spravuje evropské dotace v Jihočeském a Plzeňském kraji. NKÚ proto podal oznámení o podezření na porušení rozpočtové kázně.

NKÚ prověřoval dotace za roky 2007 až 2013, a to pro Nemocnici České Budějovice, Nemocnici Tábor, Primaved Plzeň a Zdravotnickou záchrannou službu Plzeňského kraje. „Regionální rada (ROP Jihozápad) špatně nastavila indikátory, které měly mimo jiné sloužit k hodnocení projektů a stanovení optimálních rozpočtů. Hodnoty neodpovídaly reálným cenám. Například při nákupu vybavení jednotky intenzivní péče v Nemocnici Tábor by optimální cena byla podle indikátorů rady téměř 260 milionů korun. Skutečná cena ale činila 21 milionů,“ uvedla Málková. Vyjádření nemocnic ČTK zjišťuje.

Vedení ROP tedy podle Málkové nemohlo vyhodnocovat, jestli byly investice ve zdravotnických zařízeních opravdu efektivní. Různé nemocnice pak nakupovaly stejné přístroje za ceny, které se lišily až o stovky procent.

Za 175 či 541 tisíc

„Společnost Privamed Plzeň třeba pořídila lůžkový monitor vitálních funkcí za téměř 175 tisíc korun, zatímco Nemocnice Tábor koupila obdobný přístroj za více než 541 tisíc,“ sdělila mluvčí NKÚ. Při pořizování anesteziologického přístroje zase Privamed zaplatil 757 tisíc korun, kdežto táborská nemocnice o zhruba polovinu více. „V případě výstavby zdravotnických zařízení byla cena za metr krychlový u jednotlivých příjemců až o 53 procent vyšší, než stanovuje vyhláška,“ doplnila.

Zdravotnická zařízení rovněž podle kontrolorů spojovala nákupy levnějšího vybavení do větších celků, aby mohla získat dotace. „Z dotací z operačního programu mohli příjemci nakupovat vybavení s cenou nad 40 tisíc korun. Jenže některá kontrolovaná zařízení za evropské peníze pořídila například nábytek, počítače a další vybavení za téměř 8,8 milionu, aniž by zmíněný limit splnila,“ uvedla Málková. Regionální rada dotace proplatila, ačkoli se podle pravidel operačního programu jednalo o nezpůsobilé výdaje, uvedl NKÚ.

ROP Jihozápad se to nestalo poprvé

Nejedná se o první problém ROP Jihozápad. Předloni uložil pražský městský soud tříleté podmíněné tresty bývalému šéfovi rady ROP Jihozápad Jiřímu Trnkovi a jeho podřízenému Martinu Půlpytlovi. Podle verdiktu zasahovali do schvalování a hodnocení výběru projektů a žádostí o dotace. Vrchní soud v Praze pak loni Trnkovi podmínku potvrdil, Půlpytla obžaloby zprostil. Trnka a Půlpytel čelí ještě další žalobě, podle které umožnili obcházet systém pro hodnocení projektů. Loni sice rozhodl soud, že nešlo o trestný čin, ale žalobkyně se odvolala.

I další regionální operační programy měly problémy s předpisy i s porušováním zákonů. Loni například poslal soud na pět let do vězení za korupci exředitele úřadu Severozápad Petra Kušnierze. Dalších šest lidí dostalo v kauze podmíněné tresty. V současnosti soudy a policie řeší další případy týkající se ROP Severozápad, ale i ROP Severovýchod.

Utajené přístroje. Nákupy zdravotní techniky zprůhledňuje neveřejná komise

NKÚ zřejmě v příštím roce prověří nákupy techniky do nemocnic