Norská Orkla převzala Hamé, zdvojnásobí obrat ve střední Evropě

Hamé

Hamé Zdroj: Hame

Norská skupina Orkla převzala kunovického výrobce potravin Hamé. Díky této akvizici zdvojnásobí svůj obrat ve střední Evropě. Orkla už vlastní Vitanu. "S Hamé a Vitanou se Orkla stává atraktivním dodavatelem pro potravinářský trh v Česku i na Slovensku. Tato transakce rovněž posílí náš byznys v Rumunsku," uvedla společnost Orkla.

Počáteční dohoda o převzetí Hamé byla podepsána 10. prosince loňského roku. Prodávající společností byl kapitálový holding Decapterus S.à.r.l. se sídlem v Lucembursku. Kupní cena činila 175 milionů eur (4,7 miliardy Kč). K 16. březnu transakci podle Kopáčka schválily všechny příslušné orgány pro hospodářskou soutěž a převzetí společnosti bylo dokončeno dnes.

„Jsme velmi rádi, že se proces převzetí Hamé podařilo úspěšně uzavřít. Díky této akvizici se Orkla stává jedním z hlavních hráčů v oblasti rychloobrátkového zboží na perspektivních trzích ve střední Evropě,“ řekl prezident a generální ředitel společnosti Orkla Peter A. Ruzicka. Orkla ve střední Evropě vedle Vitany vlastní rakouskou společnost Felix a rumunskou Orkla Foods Romania.

Díky této akvizici se Orkla stává jedním z hlavních hráčů v oblasti rychloobrátkového zboží na perspektivních trzích ve střední Evropě

„To, že se novým majitelem Hamé stala skupina Orkla, je pro firmu Hamé a její budoucnost dobrá zpráva. Hamé se nyní ve svém dalším růstu může opřít o velkého a zkušeného strategického investora, který bude dlouhodobě podporovat posilování a inovace jeho produktových značek i rozvoj firmy jako takové. Hamé zase díky své pozici v regionu a potenciálu dalšího růstu Orkle pomůže posílit na těchto trzích a v daných kategoriích,“ uvedl generální ředitel Hamé Martin Štrupl.

Hamé loni vykázala tržby 6,01 miliardy korun. Nejvíce vzrostly v České republice, a to o 13 procent. Tuzemský trh tak přinesl firmě polovinu tržeb a spolu se Slovenskem téměř 70 procent. Hrubý zisk vzrostl přibližně o desetinu na 600 milionů korun.

Lídr trhu v několika segmentech

Hamé má v Česku a na Slovensku vedoucí pozici na trhu u paštik, hotových jídel, kečupů, konzervované zeleniny, džemů a dětské výživy. Mezi nejznámější značky firmy patří Hamé, Májka, Znojmia a Otma. Silnou tržní pozici u paštik a dětské výživy má Hamé také v Maďarsku, Rumunsku, Rusku a na Ukrajině. Firma má zhruba 2400 zaměstnanců a deset výrobních závodů.

Orkla je předním dodavatelem značkového spotřebního zboží a řešení v oblasti potravin, drogistického zboží a pekárenství ve Skandinávii, v Pobaltí, na některých trzích ve střední Evropě a v Indii. S akciemi Orkly se obchoduje na burze v Oslu, kde je i centrála firmy. Skupina Orkla měla loni zhruba 14.700 zaměstnanců a její roční obrat činil asi 33 miliard norských korun (zhruba 100 miliard korun českých).