Nová sada úlev z registru smluv má pomoci Budvaru, České televizi i nemocnicím

Pivovar Budějovický Budvar

Pivovar Budějovický Budvar Zdroj: Pivovar Budějovický Budvar

smlouvy (ilustrační foto)
smlouva (ilustrační foto)
3
Fotogalerie

Na poslední chvíli pár týdnů před tvrdou platností registru smluv podpořila vláda novou variantu výjimek. 

Od července budou smlouvy státních organizací, krajů, obcí a jejich firem s hodnotou nad 50 tisíc korun platit jenom pokud budou předem zveřejněné v internetovém registru. Dotčené podniky čekají s napětím, zda pro ně nějaké úlevy projdou a jaké.

Nová předloha skupiny poslanců všech sněmovních stran s výjimkou TOP 09 reaguje na dřívější novelu, která měla z povinnosti vyčlenit kvůli možným ekonomickým ztrátám Budějovický Budvar. Sněmovna k ní přidala plošné výjimky i pro státní podniky a státní, krajské a obecní firmy, jež mají průmyslovou nebo obchodní povahu. Podle kritiků by registr po tak širokých výjimkách přestal mít smysl. Senát pak výjimky odmítl.

Nyní se mají úlevy týkat národního podniku Budějovický Budvar, některých státních podniků a společností v rukou státu, krajů a obcí. Návrh vznikl jako kompromis a měl by mít dostatečnou podporu. Žádné společnosti ze zákona nevypouští, předpokládá ale zvláštní režim pro firmy, které nejsou veřejnými zadavateli a mají průmyslovou nebo obchodní povahu.

Nemusely by zveřejňovat smlouvy uzavřené v běžném obchodním styku. „Právě u těchto smluv byly v praxi zjištěny problémy s ochranou obchodně citlivých informací a navrhovaná novela potřebnou ochranu zajišťuje,“ píšou autoři v čele s Radkem Vondráčkem (ANO) v důvodové zprávě. Naproti tomu například smlouvy na právnické služby, IT, marketing a sponzoring budou muset zveřejňovat dál.

Do evidence se také nebudou muset vkládat smlouvy, které se týkají nakládání s výbušninami, a kolektivní smlouvy. Určité výjimky by dostaly i Česká televize a Český rozhlas v případě například mimořádných přenosů nebo licenčních práv na sportovní utkání a veřejné vysoké školy a veřejné výzkumné instituce u smluv, které uzavírají se soukromou podnikatelskou sférou.

Zatímco pro většinu státních, krajských a městských podniků jsou nové úlevy méně široké než ty, které před časem navrhla sněmovna, k nemocnicím je nový návrh vlídnější než ten předchozí. Nemocnice by mohly smlouvy na dodávky léků a zdravotnických prostředků zveřejnit i dodatečně, aniž by to ohrozilo jejich platnost. Tak, aby nedocházelo k prodlení ve zdravotní péči.

Novela se týká rovněž Správy státních hmotných rezerv, navíc by výslovně zajistila ochranu bankovního tajemství.

TOP 09 změny kritizuje a s výjimkami z povinnosti uveřejňovat smlouvy v registru nesouhlasí. „Nerozumím tomu, proč se krátce před ostrým provozem registru skupina poslanců snaží zavádět nové výjimky. Je to velmi neodpovědný postup, který zcela devalvuje smysl přijatého zákona a podporuje netransparentní vynakládání veřejných prostředků,“ uvedl  poslanec TOP 09Martin Plíšek.

Aby úlevy od července platily, žádají předkladatelé urychlené schválení novely v prvním čtení bez dalšího hlubšího projednávání. Pak půjde návrh do Senátu.