Nové video: Rath měl krabici s penězi stále na očích

David Rath u soudu.

David Rath u soudu.

Krajský soud v Praze tento týden dokončil výpovědi všech jedenácti obžalovaných v kauze exposlance Davida Ratha (dříve ČSSD). Soudce nechal přehrát videozáznamy ze zadržení Ratha loni v květnu, kdy ho policie přistihla s krabicí s penězi. Soud příští týden začne s výslechy svědků.

Projednání tento týden pokračovalo po přestávce, která byla minulý týden. Pacovský vyslechl zbylé obžalované, byli to manažeři zdravotnických a stavebních firem, kteří podle obžaloby předávali úplatky, aby jejich společnosti vyhrály předem upravené zakázky. Obvinění vinu odmítli, podobně jako ostatní, které soud vyslechl dříve.

Jako jediná se ke korupci již dříve přiznala podnikatelka Ivana Salačová. Před soudem vypovídala proti svým bývalým kolegům. Státní zástupce pro ni navrhuje pozici spolupracující obviněné, za což jí hrozí menší trest. Advokáti ostatních se její výpověď snaží od začátku hlavní líčení znevěrohodnit.

Rath byl při zatčení v šoku

Po ukončení výpovědí nechal soudce přehrát videozáznamy ze zadržení Ratha policií loni 14. května v Rudné u Prahy. Veřejnost v soudní síni měla poprvé možnost vidět, jak Rath tehdy reagoval. Krátce po 20:00 vyšel z domu někdejší ředitelky kladenské nemocnice Kateřiny Pancové, kde měl schůzku s ní a jejím přítelem, manažerem nemocnic a exposlancem Petrem Kottem. Obžaloba je považuje za organizátory korupce, přičemž Rath coby krajský hejtman prý o všem věděl a dělil se s nimi o peníze.

První video pustil soud ve čtvrtek. Policie Ratha překvapila za rohem, držel v rukou igelitovou tašku s kartonovou krabicí, přes rameno měl brašnu. Kriminalistů se nejdřív lekl, pak ale spolupracoval. Dnešní záznam ukázal zadržení z jiného úhlu. Byly to záběry z kamery umístěné na uniformě jednoho z policistů, který stál opodál. Na videu bylo vidět, jak Rath sledoval otevření krabice, o které na dotaz policistky vedoucí prohlídku tvrdil, že je v ní víno od Pancové.

Rath uvedl, že má u sebe finanční hotovost v peněžence, zbraň a další osobní věci. Když policista před ním krabici rozdělal, byla plná bankovek. „Víno to nebude,“ řekl kriminalista. „Ježíš, to je zajímavé,“ odvětil Rath a kroutil hlavou.

Mezitím bylo slyšet opodál, jak policejní komando vtrhlo do domu, aby zadrželo Pancovou s Kottem.

S krabicí zřejmě nikdo manipulovat nemohl

Rath soudci dříve opakovaně říkal, že neměl po určitý čas krabici pod dohledem, protože stál stranou, hlavou se mu honily různé myšlenky, a měl jiné starosti, než sledovat policisty. Naznačil tím, že s krabicí mohli kriminalisté manipulovat. Z videozáznamu však bylo zřejmé, že policie otevřela krabici krátce po zadržení a dále byly Rathovy zabavené věci v jeho blízkosti.

Exposlanec také popisoval, že ho kriminalisté při zadržení odstrčili od jeho věcí. Kolem se prý potom vyrojila spousta policistů, kteří přijeli v mnoha autech a byl poměrně zmatek. Na videu je patrné, že policie zadržela nejdřív Ratha, který sám položil tašky na zem a odstoupil. Policisté ho nasměrovali stranou ke dveřím garáže, a teprve poté je slyšet zpovzdálí komando, které šlo pro Pancovou s Kottem. S Rathem bylo stranou po celou dobu do odvozu na policejní služebnu protikorupční policie pouze několik kriminalistů v civilu a situace v tomto místě byla klidná.